Mindent a levenduláról

Levendula gondozása, levendula szaporítása, levendula metszése és még sok más információ!

A levendula szaporítása ősszel is lehetséges? Itt a válasz!

Szerző: | Levendula szaporítása

Létezhet olyan, hogy túl sok levendula? Ugye nem! Ki ne vágyna rá, hogy kertjét ennek a csodálatos növénynek a virágai díszítsék? A kellemes illatról már nem is beszélve. Ahhoz pedig, hogy több levendulánk lehessen, szaporítanunk kell. Ebben a cikkben azt vizsgáljuk meg, hogy a levendula szaporítása ősszel történjen-e, vagy mikor adódik rá alkalmas pillanat.

levendula szaporítása ősszel

A levenduláról dióhéjban

Megközelítőleg 28 féle levendula fajt és ezen belül is több mint 200 fajtát ismerünk. Bár minden levendula a Földközi-tenger vidékéről ered, formában, megjelenésben, virágok színében, méretben rendkívül sokfélék. Eltérőek a virágzási szokásaik is.

Méretüket tekintve is különfélék: 30 centi magasságtól egészen a 90 centi magasságig is megnőhetnek. A magasabbra növő fajták alkalmasak leginkább a vágott virágként való felhasználásra.

Csak dióhéjban: sem a talajt illetően, sem fény- vagy vízigényt tekintve nem rendelkezik olyan kritériumokkal, elvárásokkal, amely idehaza Magyarországon ellehetetlenítené az ültetését. Szerencsre – mondhatjuk, hiszen biztosan sokan láttuk már ennek eredményét például Pannonhalmán vagy Tihanyban.

A levendula szaporításáról általánosságban

Szerencsére a levendula szaporítása nem bonyolult, kezdőként is bátran megpróbálkozhatunk vele. Kárt semmiképpen nem tudunk okozni, így legfeljebb nem jön össze a kísérlet, de akkor is van lehetőség újra megpróbálni.

Semmilyen extra felszerelésre sincs szükség, ez is jó hír és könnyebbséget jelent.

A metódust tekintve két féle lehetőségünk van. Az egyik, hogy a levendulánk korai hajtásaiból vágunk le, és ezzel próbálkozunk a szaporítással, vagy a másik, hogy a kései hajtásokkal tesszük ugyanezt.

A korai hajtások tavasszal jelennek meg a növényen, és jellemzőjük, hogy gyakorlatilag ellenállás nélkül tudjuk őket hajlítani. A kései hajtások inkább a nyári-őszi időszakra jellemzők. Ezek már keményebbek, ellenállóbbak, úgymond kérgesek. Hajlításkor valószínűleg el is törnek.

Nincs egyértelműen kimondható szabály, hogy melyik alkalmasabb a szaporításra, melyikkel érhetünk el nagyobb eséllyel sikert. Ez nagyban függ a levendula fajtájától és attól, hogy az évben éppen melyik évszakban járunk.

A levendula szaporítása ősszel

Gyakorlatilag levendulánk szaporítására a telet leszámítva bármikor alkalmunk nyílik. Tavasszal a korai hajtásokat, nyár végén-ősszel pedig a kései hajtásokat van lehetőségünk levágni és szaporításhoz felhasználni.

A levendula szaporítása ősszel is ugyanúgy történhet, mint egyébként: figyelve arra, hogy ilyenkor csak kései hajtásokat tudunk levágni a növényünkről. Erről részletesen a következő fejezetekben lesz szó.

Korai hajtások szaporítása

Ahogy említettük, ezekből a hajtásokból tavasszal van a legtöbb a növényen: ilyenkor ébred a természet, így a levendula is hozza friss szárait, leveleit. Mivel a levendula metszése egyébként is leginkább tavasszal javasolt (erről bővebben az erről szóló cikkünken olvashatsz), így különösebb károkozás nélkül, bátran begyűjthetjük őket a növényről.

Nemhogy nem ártunk vele, de levendulánk még hálás is lesz érte!

Bár ezek a tavaszi hajtások könnyen fognak gyökerezni, megmaradásuk, tartósságuk kevésbé biztos, a kései hajtásokkal szemben. Próbálkozni azért szabad, csak ne szegje kedvünket, ha a biztató kezdet ellenére mégsem sikerül a szaporítás ilyen módon.

Kései hajtások szaporítása

Kései hajtásokat tavasszal és ősszel is találhatunk a növényen. Mivel nem szükséges sok ilyen hajtást levágni a szaporításhoz, ezért a levendula szaporítása ősszel is megoldható ezekkel a kései hajtásokkal.

Egyes levendula fajok szabadon és sokat virágoznak. Mikor a levendulánk virágzik, akkor erejét a virágaira használja, és kevesebb energiája marad a friss hajtásokra. Ezeknél a fajtáknál mindenképpen a kései hajtásokból javasolt megkísérelni a szaporítást.

Hogyan vágjuk le a kiszemelt hajtást?

 Akármelyik fajta hajtást is válasszuk, nagyon figyeljünk oda arra, hogy csak ép, egészséges állapotút vágjunk le! Minél élénkebb, zöldebb színűt válasszunk. Ez fontos ahhoz, hogy nagyobb esélye legyen a szaporítás sikerességének.

Használjunk egy metszőollót, vagy kést a művelethez: a méretnél célszerű 7-10 centiméter közötti szálakat vágnunk. Ha kései hajtást választunk, akkor a levelek tövénél ejtsük meg a vágást.

Jöhet egy fontos teendőnk: a levágott águnk alsó részét tisztítsuk meg a levelektől késünk segítségével. Még nem végeztünk: szintén a késsel kapirgáljuk le erről a részről a kérget – finoman. Akár csak a répát pucolnánk, de azért annál jóval finomabban!

Erre azért van szükség, mert ez a rész kezd majd el gyökerezni, és ilyen módon be tudunk segíteni neki egy kicsit. Az alábbi kép segítséget nyújthat:

 

Kép forrása: https://www.gardenersworld.com

Jöhet az ültetés!

A vágást követően készítsünk elő egy kisebb edényt, amit töltsünk meg szaporító- vagy ültető keverékkel. Erre a keverékre rálelhetünk gazdaboltokban, kertészetekben, barkácsáruházakban is.

Házilag is van lehetőségünk elkészíteni ezt a keveréket: fele-fele arányban keverjünk össze vermikulitot vagy perlitet (kőzetet) és tőzegtelepet. Az edényünk aljára szórhatunk kavicsot, ami segít a talaj nedvességének szabályozásában.

Adódik a kérdés: szükséges-e gyökereztető hormont használnunk a levendula szaporításához ősszel? Nos, sem ősszel, sem az év más évszakában nem szükséges. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a hormon nélkül is többnyire sikeresen megindul a gyökerezés.

Ha eddig eljutottunk, akkor nagyjából 5 cm mélyen dugjuk bele a levelektől megtisztított hajtásunkat az elkészült földbe. Finoman nyokodjuk le a földet körülötte, hogy a szár egyenesen álljon.

Végül, fedjük le egy műanyag fóliával a szár környezetét, hogy afféle üvegház-hatást érhessünk el.

Hogyan gondoskodjunk a frissen ültetett levendulánkról?

Ha mindennel megvagyunk, már csak gondoskodásra és egy kis türelemre lesz szükségünk. A korai hajtások 2-4 hét alatt eresztenek gyökeret, és ahogy korábban írtunk róla, a kései hajtásoknak ehhez több idő kell.

Hogyan ellenőrizhetjük, hogy vajon levendulánk gyökerezett-e már? Úgy, hogy nagyon finoman meghúzzuk. Tényleg csak finoman: ha érzünk ellenállást, akkor a gyökerezés megtörtént, ez tartja a helyén a növényt. Ha nem érzünk ellenállást, akkor várjunk türelemmel: a következő „húzós” kísérlet előtt legalább 5 nap teljen el. Máskülönben kárt okozhatunk „ifjú” levendulánknak.

Mikor megbizonyosodtunk róla, hogy a gyökerezés megtörtént, akkor eltávolíthatjuk a műanyag fóliát a növény körüli területről.

Eztán napos helyre helyezzük, és ha földjét száraznak érezzük, locsoljuk is meg. Ha hosszabb távon is cserépben szeretnénk tartani a levendulát, akkor 2-3 hét elteltével ültessük át egy nagyobb edénybe. A boltokban kapható ültetőkeverék tökéletesen megfelel erre a célra.

 

Levendula szaporítása ősszel

Ősszel kizárólag a kései hajtásokat tudjuk begyűjteni a növényről, így ezekkel tudunk próbálkozni. Nagyon ne metsszük meg a növényt, mert azzal veszélyeztetjük a hidegebb időszak sikeres átvészelését. (Az okokról írtunk bővebben a levendula őszi metszéséről ebben a cikkben.)

A levendula szaporítása ősszel sem igényel egyéb teendőket, amint amikről a cikkben szóltunk. Ha tudjuk követni a lépéseket, biztosan lehetünk benne, hogy az „anyanövényhez” hasonló csemeténk lesz.

Sokkal nagyobb esélyünk van a levendula metszéssel történő szaporítására, mintha magról próbálkoznánk meg a művelettel.

Jó szaporítást, ültetést és levendulázást kívánunk! 🙂

 

További olvasnivalók a levenduláról:

Levendula fajtákLevendula termesztése
levendula fa
Levendula fa otthonunkban: útmutató lépésről lépésre

Levendula fa otthonunkban: útmutató lépésről lépésre

Ha még nem találkoztunk volna a kifejezéssel, a levendula fa nem más mint egy műkertészeti alkotás. Ez annyit jelent, hogy a levendula bokrokat hosszas idő- és energia ráfordításával egy fává próbálják formálni. A végeredmény nagyon érdekes és látványos, de sajnos...