Mindent a levenduláról

Levendula gondozása, levendula szaporítása, levendula metszése és még sok más információ!

Spanyol levendula: a levendula egyik fajtája

Szerző: | Levendula fajták

Ha a levendulára gondolunk, többnyire nem a Spanyol levendula jut elsőként eszünkbe, hiszen ez kevésbé ismert vagy népszerű fajta. A Francia és az Angol levendula sokkal inkább gyakori hazánkban, így valószínűleg inkább ezekkel találkozhattunk. A Spanyol levendula azonban egy különlegesen szép virágot hozó fajta, így mindenképp megéri megismerkedni vele!

Spanyol levendula

Spanyol levendula elnevezése

Mindenekelőtt az elnevezést kell tisztába tennünk. Ha a kedves olvasó kutakodott egy kicsit az interneten a Spanyol levendula után, akkor könnyedén előfordulhat, hogy az olvasmányok végére belezavarodott kissé az elnevezésekbe. Sok forrás ugyanis Spanyol levendulaként emlegeti a Francia levendulát. Most akkor melyik-melyik, miért van ez a zavar az elnevezésekben?

A keveredés onnan ered, hogy az idők során több féle szisztéma szerint történt meg a különféle levendula fajok elnevezése. (Sokszor például a származási ország alapján történt meg a névadás – ugyanakkor a Francia levendula nem kizárólag Franciaországban, és a Spanyol levendula sem kizárólag Spanyolországban nő.)

A Francia és Spanyol elnevezés közötti keveredés egyik oka, hogy amit ma Francia levendulának hívunk, azt a korábbi szakirodalmak Spanyol levendulaként emlegetik.

Például egy 1931-es, gyógnövényekről szóló kiadvány Lavandula stoechas-ként hivatkozik a Francia levendulára, míg annak mai elnevezése Lavandula dentata. A Lavandula stoechas megnevezés mai értelemben a Spanyol levendulát illeti.

Lavandula stoechas

A Spanyol levendula az Árvacsalánfélék családjába tartozik. Örökzöld cserje, pontosabban félcserje, amely az Angol fajtához képest kevésbé ellenálló a hideggel szemben. A forróságot azonban jobban bírja, így melegebb, forró klímákhoz ez a fajta ajánlható inkább.

Megjelenésében hasonlít a többi, hagyományos levendula fajtához: alacosny növésű bokor, mely kiváló lehet sövénynek vagy virágágyás-szegélynek is. Levelei színeit tekintve is hagyományosnak mondható:  zöldes-szürkés színűek.

Különlegessége virágaiban van: a Spanyol levendula virágai ugyanis magasabbra nőnek, és tetejükön úgynevezett „nyuszifülek” nőnek, rendkívül csinos megjelenést biztosítva a növénynek.

Virágainak színe lila, de pink-rózsaszín is lehet, függően a fajtájától:

Spanyol levendula fajtái

  • Ann’s Purple: magasabb, mint a többi, kb. 75 centiméter magasra is megnőhet.
  • Purple Ribbon: sötétlila virágokkal rendelkezik, és kissé ellenállóbb is, mint más Spanyol levendula fajták.
  • Kew Red: Azon kevés fajták egyike, amely rózsaszín virágokat növeszt!
  • Winter Bees: Korábban kezd virágozni a többi fajtánál: melegebb éghajlaton ez akár késő tél is lehet!
  • Lutsko’s Dwarf: Dwarf – magyarul törpe. Nevéhez hűen alacsonyabb növésű fajta, 30 centiméter környékén áll meg maximális magassága. Ez a fajta lehet a cserépben való nevelésre.

Ültetése

A fent említett Lutsko’s Dwarf fajtája lehet alkalmas a cserépbe való ültetése, egyébként javasolt inkább kertbe ültetni.

A Spanyol levendula palántánkat, a többi fajtához hasonlóan a tavaszi fagyok elmúltát követően ültethetjük ki a kertbe. Legjobban akkor járunk el, ha kisebb halmokra ültetjük, így a felesleges víz könnyedén le tud folyni, el tud vezetődni.

Ültetéskor figyeljünk a megfelelő ültetési távolságra is! 

Gondozása

Természetes csapadék hiányában az első nyáron hetente öntözzünk a növényt, majd minden rákövetkező nyáron váltsunk 3 heti öntözésre. Vigyázzunk, hogy ne locsoljuk túl: a palánta akkor tud kellőképpen fejlődni, ha a talajt viszonylag szárazon tartjuk. Sokkal jobban bírja a szárazságot a túlöntözéssel szemben.

Ha mulcsot szeretnénk a növény köré, akkor válasszunk inkább kavicsos mulcsot, ami segít, hogy a talaj ne tudjon túl sok nedvességet megtartani. Az organikus talajtakarók megtartják a nedvességet és rothadást indíthatnak meg levendulánk tövénél.

 

További olvasnivalók a levenduláról:

Levendula fajtákLevendula termesztése
levendula fa
Levendula fa otthonunkban: útmutató lépésről lépésre

Levendula fa otthonunkban: útmutató lépésről lépésre

Ha még nem találkoztunk volna a kifejezéssel, a levendula fa nem más mint egy műkertészeti alkotás. Ez annyit jelent, hogy a levendula bokrokat hosszas idő- és energia ráfordításával egy fává próbálják formálni. A végeredmény nagyon érdekes és látványos, de sajnos...