Mindent a levenduláról

Levendula gondozása, levendula szaporítása, levendula metszése és még sok más információ!

Levendula metszése ősszel: alkalmas időpont az ősz a levendula metszésére?

Szerző: | Levendula ápolása, Levendula metszése

Ebben a cikkben arra keressük a választ, hogy vajon a levendula metszése ősszel történjen-e? Megfelelő időpont-e az ősz a metszésre? Gyönyörűséges virágaival és kellemes aromájával a levendula minden kert éke lehet. A legtöbb fajta elég ellenálló ahhoz, hogy Magyarországon is gond nélkül életben maradhasson. Ahhoz azonban, hogy minél bokrosabb legyen, és minél szebb virágokkal örvendeztessen meg minket, szükség van a metszésre is. Erről lesz most bővebben szó.

levendula metszése ősszel

A levenduláról

A levendula a Földközi-tenger vidékéről származik, ahol a sok napsütés kedvez növekedésének, fejlődésének. Ennek ellenére szívós növényről beszélünk, nagyon sok helyen képes megélni.

Idehaza is számos helyen láthatjuk ezt a csodálatos, többnyire lila színű virágokban pompázó növényt: talán Tihany és Pannonhalma neve forrt össze leginkább a levendulával.

Évelő növény, egészen pontosan félcserje. A fajtákat illetően: mindegyik egy kicsit más. Vannak ellenállóbb és kevésbé ellenálló fajták. Vannak, amelyek jellegzetes levendula illattal rendelkeznek, míg mások enyhébb aromát árasztanak magukból.

Méretüket tekintve is különfélék: 30 centi magasságtól egészen a 90 centi magasságig is megnőhetnek. A magasabbra növő fajták alkalmasak leginkább a vágott virágként való felhasználásra.

 

A levendula gondozása, metszése

A levendula igényei közül kiemelhetünk kettőt, amely létfeltételeit jelenti. Ez pedig egyrészt a napfény, másrészt pedig a szárazság. Ez a növény ugyanis rendkívül fényigényes: legalább 6 órányi napsütést igényel.

Ezzel együtt nem szereti, ha rendszeresen és sokat locsoljuk. Fontos, hogy talaja jó vízelvezető legyen, hiszen a nedves földben rothadásnak indulhat. Ezért sem tanácsos például organikus talajtakaróval fednünk környezetét.

(Ha mindenképp fednénk, akkor inkább világos színű kavicsos mulcsot alkalmazzunk: ez egyrészt visszatürközi a napfényt, valamint nem tartja benn a nedvességet a talajban. Tehát duplán előnyös.)

A metszést illetően is van tudnivaló.

A levendula félcserje, és mint olyan…

A levendula évelő, valójában félcserje. Igen, mondhatjuk, hogy ez gyakorlatilag csak terminológia, magyarán szaknyelvi kérdés. Mégis, óriási ülönbséget jelent a levendulánk gondozása, főként metszése szempontjából!

Ha például a levendulát, mint egy lágy szárú növényt próbálnánk megmetszeni, sajnos az valószínűleg nem élné túl a műveletet. Ezért sem mindegy, hogy is nevezzük, hova is soroljuk a levendulánkat – hiszen a metszést illetően is befolyásoló tényező.

 

A levendula metszése ősszel? Nos…

Ha mindent jól szeretnénk csinálni, és időnk is megendedi, akkor évente kétszer metsszük meg levendulánkat. Bár a levendula megbocsátó növény, ha ettől eltérünk sem lesz óriási probléma.

Eláruljuk: a levendula metszése ősszel nem jó ötlet és kerülendő. Ennek oka egyszerű: ha ősszel vágjuk vissza a levenduláinkat, akkor ezzel a növekedésre ösztönözzük a növényt. Ez nem kívánatos, hiszen ilyenkor a friss ágaknak nincs idejük megerősödni, és a téli fagyok áldozatául eshetnek.

Ez azonban nem csupán a friss hajtásokat veti vissza, hanem gyengíti a növény védekezőképességét, ami a zord időszak érkeztével nem túl előnyös.

Sőt, az őszi metszés a tavaszi megújulásra is károsan hat. Ha tehetjük, tehát a levendula metszése ne ősszel történjen. Sokkal inkább időzítsük tavaszra az első metszést, valamint késő nyárra a másodikat.

Az első metszéskor figyeljünk arra, hogy az utolsó fagyok már ne tudjanak kárt okozni. Ezeket tehát mindenképp várjuk ki.

A második alkalommal a levendula metszése nyáron történhet. Függően attól, hogy a virágokat szeretnénk-e hasznosítani, létezik egy korai és a egy kései metszés.

 

Ha a virágokat szeretnénk például levendula illatosító készítésének céljából begyűjteni, akkor érdemes a virágok korai fázisban történő aratása.

Ha inkább rovább gyönyörködnénk a levendula virágaiban, akkor ráérünk az elnyílás után megtenni a metszést.

Célszerű, hogy a tavaszi metszés legyen az alaposabb. Ekkor ne féljünk jobban visszavágni levendulánkat. Aztán, amikor elkövetkezik a levendula metszése nyáron, akkor már inkább csak a virágokat tartó szárakat vágjuk le. Így marad elég növényzet arra, hogy a növény elég ellenálló maradjon a téllel szemben.

 

A levendula metszése ősszel tehát nem igazán jó ötlet

Összefoglalva tehát, a levendula őszi metszése nem a legmegfelelőbb megoldás. Vágjunk vissza alaposabban tavasszal, és nyáron, a virágok elnyíltával.

Levendulánk hálás lesz a törődésért!

További olvasnivalók a levenduláról:

Levendula fajtákLevendula termesztése
levendula fa
Levendula fa otthonunkban: útmutató lépésről lépésre

Levendula fa otthonunkban: útmutató lépésről lépésre

Ha még nem találkoztunk volna a kifejezéssel, a levendula fa nem más mint egy műkertészeti alkotás. Ez annyit jelent, hogy a levendula bokrokat hosszas idő- és energia ráfordításával egy fává próbálják formálni. A végeredmény nagyon érdekes és látványos, de sajnos...