Mindent a levenduláról

Levendula gondozása, levendula szaporítása, levendula metszése és még sok más információ!

Levendula mag: beszerzéstől a gondozásig

Szerző: | Egyéb érdekességek

A levendula mag a levendula szaporításának egyik lehetséges variációja. Igaz, gyorsan hozzá kell tennünk, hogy nem a legkönnyebb módja, hiszen sokkal több türelmet igényel, mint például a metszéssel történő szaporítás. Sebaj, ebben a cikkben azért megnézzük a levendula magról elérhető információkat.

levendula mag

Levendula mag: a beszerzés

Beszerzés előtt döntést kell hoznunk arra vonatkozóan, hogy milyen fajta levendulát szeretnénk ültetni. 28 levendula faj és 200-nál is több fajta érhető el, mind-mind kicsit más tulajdonságokkal rendelkezik.

A döntésünk alapja nyilván egyrészt az lesz, hova szeretnénk ültetni a levendulát: kertbe vagy cserépbe? Részletes leírás található az oldalon arról, hogy melyik levendula fajta hol szeret leginkább – pontosabban, hogy melyik fajta alkalmas leginkább a cserépbe való ültetésre.

Nagyon mellé nem lövünk, ha a legismertebb fajtát választjuk például, amely nem más, mint a Levendula angustifolia, vagyis a Közönséges levendula (Angol levendulának is nevezik).

De természetesen bármelyik faj magjaival próbálkozhatunk, ha sikerül hozzáférnünk. Kertészetekben, gazdaboltokban biztosan több opció közül lesz lehetőségünk kiválasztani a megfelelőt.

Csíráztatás

Miután megvagyunk a fajta kiválasztásával, és be is szereztük a magokat, jöhet a csíráztatás. Készüljünk fel arra, hogy ez a fázis 1-3 hónapot is igénybe vehet, türelmesnek kell tehát lennünk: meg kell adnunk a magoknak az időt a fejlődésre.

Arra is fel kell készülnünk, hogy a csíráztatásnak bent kell történnie, meleg helyen. 18 és 21 Celsius fok közötti hőmérséklet ideális ehhez a művelethez.

Kezdjük azzal a csíráztatást, hogy egy sekély, lapos edényt keresünk, amibe belehelyezzük a magokat. Csupán vékonyan fedjük be őket földdel, hogy a napsugarak minél könnyebben áthatolhassanak rajta. 

Használjunk lehetőleg világosabb színű földet, vagy vermikulitot (amely egy magas víz megtartó képességű anyag).

Tartsuk nedvesen a magokat, de ne ugyanakkor ne áztassuk őket! Egy napsütötte hely tökéletes lesz számukra, amely meggátolja a talaj túlzott nedvesedését, és egyen biztosítja a megfelelő hőmérsékletet is.

Levendula mag ültetése

Következhet a csírázott levendula mag ültetése. 

Az ültetésben nincs különbség: ugyan úgy zajlik, mintha levendula palántánát ültetnénk. Erről cikket itt olvashatunk.

Az első évben ne számítsunk látványos növekedésre vagy virágzásra, de a második évben már valószínű, hogy ha mindent jól csináltunk, előbújnak a levendula csodaszép virágai és beérik munkánk gyümölcse.

Levendula mag ültetése

A gondozást tekintve is innentől már minden ugyanaz, mintha palántát ültettünk volna.

Az első évben ne számítsunk látványos növekedésre vagy virágzásra, de a második évben már valószínű, hogy ha mindent jól csináltunk, előbújnak a levendula csodaszép virágai és beérik munkánk gyümölcse.

A levendula szárazságtűrő növény, a locsolással vigyázzunk. A napsütés viszont minél több, annál jobb – legalább 6 óra napsugárzás előnyösen hat fejlődésére.

Összefoglalva: ültessünk akár levendula magot, vagy palántát – kis különbséggel a végén várhatóan egy gyönyörű szép lila (esetleg rózsaszín vagy fehér!) levendula növényünk lesz!

 

További olvasnivalók a levenduláról:

Levendula fajtákLevendula termesztése
levendula fa
Levendula fa otthonunkban: útmutató lépésről lépésre

Levendula fa otthonunkban: útmutató lépésről lépésre

Ha még nem találkoztunk volna a kifejezéssel, a levendula fa nem más mint egy műkertészeti alkotás. Ez annyit jelent, hogy a levendula bokrokat hosszas idő- és energia ráfordításával egy fává próbálják formálni. A végeredmény nagyon érdekes és látványos, de sajnos...