Mindent a levenduláról

Levendula gondozása, levendula szaporítása, levendula metszése és még sok más információ!

Szárított levendula: akár a kiskertből!

Szerző: | Egyéb érdekességek

Szárított levendula – akár a kiskertünkből! A levendulát nem csupán csodálatos virágai miatt szeretjük annyira, de mámorító illata miatt is. És milyen nagy szerencsénk, hogy egy jó időben begyűjtött virággal az illatát is könnyedén megőrizhetjük egy darabig. Lássuk, töviről hegyire hogyan lehet szárított levendulánk!

szárított levendula

Szárított levendula: minden az ültetéssel kezdődik…

Nem, nem szeretnénk Ádám-Évától indítani! 🙂 De ha otthon szeretnénk, saját kiskertből szárított levendulát gyűjteni, akkor ahhoz bizony első körben el kell ültessük a növényt.

Lehetetlenség lenne csupán egyetlen cikkben összegyűjteni minden információt az ültetéstől a gondozáson és metszésen át egészen az aratásig, mert akkor igencsak hosszú lenne ez a bejegyzés. De aggodalomra semmi ok, hiszen minderről található részletes útmutató az oldalon:

A levendula ültetéséről itt olvashatunk. Röviden összefoglalva: ültetés történhet magról, palántáról is – utóbbival hamarabb érhetünk el eredményt (virágzást).

A levendula megfelelő időben történő metszésével biztosíthatjuk a növény egészségét, amely aztán a gazdag virágzást eredményez.

És ha már virágzás, akkor fontos a megfelelő időben történő aratás – hogy a szárított levendula a lehető leghosszabb ideig képes legyen elkápráztatni minket illatával. Mivel ez talán a legfontosabb pont, erről kicsit bővebben alább.

Mikor történjen az aratás?

Mindennek megvan a maga ideje, ahogy szokás mondani. Nincs ez másképp a levendula begyűjtésével sem.

Mikor is van tehát ez az időpont? Amikor úgy észleljük, hogy a rügyek, bimbók már megjelentek, de a virágok még nem nyíltak ki, akkor kell lépnünk. Ez lesz a tökéletes időpont, hogy sokáig illatozó szárított levendulánk legyen.

Ebben az állapotban ugyanis a virágok még csukott állapotban vannak, így sokkal inkább megtartják az illatukat – és színüket is! 

Az alábbi képen jól látszik a különbség. A bal oldali száron zárt állapotban lévő virágokat láthatunk. A középsőn zárt, de már kinyílt virágok is látszanak. A jobb oldalin egy már elvirágzott virág látható. Próbáljunk meg a bal oldali szárhoz hasonlókat gyűjteni!

levendula aratás stációk

Kép forrása: https://gardentherapy.ca

Szárított levendula felhasználása

Miután begyűjtöttük a szárakat, helyezzük őket egy vázába – amíg ki nem száradnak is fel tudják dobni a lakásunkat. Ha nincs további célunk a begyűjtött szárakkal, virágokkal, akkor meg is találtuk a nekik legmegfelelőbb helyet.

Ha azonban egyéb módon is szeretnénk hasznosítani a levendulát, akkor száradás után morzsoljuk le a virágokat, majd egy kis szövet (len) zsákba helyezzük el őket. Ha a zsákocskát szekrényünkbe helyezzük, nemcsak kiváló illatot fog biztosítani a ruháinknak, de a molyoknak is búcsút inthetünk!

Plusz egy ötlet a végére: ha kicsit ügyesebb kezűek vagyunk, bátran próbálkozzunk meg egy levendula koszorú készítésével is! (Katt a linkre a cikkhez a képes, videós útmutatóval!)

 

További olvasnivalók a levenduláról:

Levendula fajtákLevendula termesztése
levendula fa
Levendula fa otthonunkban: útmutató lépésről lépésre

Levendula fa otthonunkban: útmutató lépésről lépésre

Ha még nem találkoztunk volna a kifejezéssel, a levendula fa nem más mint egy műkertészeti alkotás. Ez annyit jelent, hogy a levendula bokrokat hosszas idő- és energia ráfordításával egy fává próbálják formálni. A végeredmény nagyon érdekes és látványos, de sajnos...