Mindent a levenduláról

Levendula gondozása, levendula szaporítása, levendula metszése és még sok más információ!

A levendula ültetése magról – mutatjuk a legfontosabbakat!

Szerző: | Levendula ültetése

A levendula az egyik legnépszerűbb gyógynövényünk, számos helyen termesztik – és bizony ez nem is olyan ördöngösség. Több opció is rendelkezésre áll: a levendula ültetése magról is történhet – erről lesz szó ebben a cikkben – de írtunk már korábban a levendula palánta ültetéséről, sőt a cserépbe való ültetésről is. Vizsgáljuk most meg a magról való ültetés praktikáit!

levendula ültetése magról

A levendula ültetéséről általánosságban

Egy levendula sövény csodás látványt nyújt, egyszerűen jó érzéssel tölti el legtöbbünket, pozitjv energiákat ad. Szerencsére viszonylag igénytelen növényről beszélünk, így ne álljon távol tőlünk a gondolat, hogy megpróbálkozzunk az ültetésével.

Csak dióhéjban: sem a talajt illetően, sem a fényigényt vagy a vízigényt illetően nem rendelkezik olyan kritériumokkal, elvárásokkal, amely idehaza Magyarországon ellehetetlenítené az ültetését. Szerencsre – mondhatjuk, hiszen biztosan sokan láttuk már ennek eredményét például Pannonhalmán vagy Tihanyban.

A levendula ültetése kapcsán írtunk bővebben a részletekről, most viszont kifejezetten a magról való ültetést vesszük górcső alá.

A levendula ültetése magról: mire számíthatunk?

Ahogy a bevezetőben már utaltunk rá, sok féle opció van arra, hogy levendulát ültessünk. Alapjaiban véve történhet ez palánta ültetés formájában, illetve mag ültetés formájában.

Ha a levendula ültetése magról történik, akkor is számíthatunk egy erős és szép növény kifejlődésére. A palántákhoz képest itt azonban sokkal türelmesebbnek kell lennünk: a mag csírázásához idő szükséges, és az is valószínű, hogy az első évben nem fogunk tudni még virágokban gyönyörködni.

A levendula ültetése magról: első lépés a kiválasztás

A levendula mag ültetése kapcsán megjegyezhető, hogy meglehetősen olcsó módja ez a levendula állományunk elindítására vagy növelésére. A magok többnyire alacsonyabb áron elérhetők, mint a palánták.

Azonban azt is hozzá kell tenni, hogy nem minden faj tud egyformán jól kifejlődni magról. Léteznek olyan fajták, amelyek nem alkalmasak teljes mértékben a magról történő ültetésre. Ha van egy kiszemelt levendula fajtánk, akkor ültetés előtt feltétlen nézzünk utána, hogy tudjuk szaporítani azt.

Két fajtát tudunk javasolni, amelynél a tapasztalatok alapján működik a mag ültetés módszere. Mindkettő Angol levendula (más nevén Közönséges levendula): a Lady és a Munstead elnevezésű fajtával bátran próbálkozhatunk.

Csíráztatás

Miután megvagyunk a fajta kiválasztásával, és be is szereztük a magokat, jöhet a csíráztatás. Készüljünk fel arra, hogy ez a fázis 1-3 hónapot is igénybe vehet, türelmesnek kell tehát lennünk: meg kell adnunk a magoknak az időt a fejlődésre.

Arra is fel kell készülnünk, hogy a csíráztatásnak bent kell történnie, meleg helyen. 18 és 21 Celsius fok közötti hőmérséklet ideális ehhez a művelethez.

Kezdjük azzal a csíráztatást, hogy egy sekély, lapos edényt keresünk, amibe belehelyezzük a magokat. Csupán vékonyan fedjük be őket földdel, hogy a napsugarak minél könnyebben áthatolhassanak rajta.

Használjunk lehetőleg világosabb színű földet, vagy vermikulitot (amely egy magas vízmegtartó képességű anyag).

Tartsuk nedvesen a magokat, de ne ugyanakkor ne áztassuk őket! Egy napsütötte hely tökéletes lesz számukra, amely meggátolja a talaj túlzott nedvesedését, és egyben biztosítja a megfelelő hőmérsékletet is.

Jöhet az ültetés, de mikor is?

A levendula ültetése magról következő fázisa maga az ültetés. No de honnan tudjuk, mikor jött el az időpont mindehhez? Addig kell várnunk, amíg legalább néhány levelet nem látunk a magból kinőni.

Az ültetés innentől ugyan úgy zajlik, mint a többi levendula palántánál, erről cikket itt olvashatunk.

Az első évben ne számítsunk látványos növekedésre vagy virágzásra, de a második évben már valószínű, hogy ha mindent jól csináltunk, előbújnak a levendula csodaszép virágai – legnagyobb örömünkre!

 

További olvasnivalók a levenduláról:

Levendula fajtákLevendula termesztése
levendula fa
Levendula fa otthonunkban: útmutató lépésről lépésre

Levendula fa otthonunkban: útmutató lépésről lépésre

Ha még nem találkoztunk volna a kifejezéssel, a levendula fa nem más mint egy műkertészeti alkotás. Ez annyit jelent, hogy a levendula bokrokat hosszas idő- és energia ráfordításával egy fává próbálják formálni. A végeredmény nagyon érdekes és látványos, de sajnos...