Mindent a levenduláról

Levendula gondozása, levendula szaporítása, levendula metszése és még sok más információ!

A levendula vásárlás fortélyai – mire figyeljünk?

Szerző: | Egyéb érdekességek

Egy csodálatos levendula mező láttán eldöntöttük, hogy mi is megpróbálkozunk a termesztéssel? Ehhez az első lépés a levendula vásárlás. Nagyon sok lehetőségünk van: vásárolhatunk magot, palántát vagy akár kész növényt is. Mutatjuk mindegyik opció előnyeit és hátrányait is!

levendula vásárlás

Levendula vásárlás: az első lépések

Ha az elhatározás megszületett, akkor legelső feladatunk, hogy eldöntsük, mennyi energiát szeretnék (avagy tudunk) növényünk nevelésébe fektetni.

Ha van kedvünk ahhoz, hogy magról indítsuk a projektet, akkor a végeredmény biztosan büszkeséggel tölthet majd el minket. Magról szaporítani ugyanis nem könnyű, nem egyszerű feladat.

Mindegyik szaporítási lehetőség közül minden bizonnyal a legnagyobb kihívást jelenti, így akkor érdemes belevágnunk, ha tényleg sok szabadidővel rendelkezünk és kitartóak, kellően türelmesek vagyunk. A siker sajnos nem garantált így sem, kisebb eséllyel fogunk sikerrel járni, szemben mondjuk a palánta ültetésről.

Ha a palánta mellett tesszük le a voksunkat, akkor már egy fokkal beljebb vagyunk. Levendula vásárlás palánta formában történhet kertészetekben, nagyobb gazdaboltokban, barkácsáruházakban – egyes virágboltokban is akár. 

Amire figyelnünk kell levendula vásárláskor: a palánták közötti válogatáskor próbáljunk meg életerős növényt választani a „jelöltek” közül. Minél inkább sikerül élénkzöld, sok hajtással rendelkező palántát választanunk, annál valószínűbb, hogy sikeres lesz az ültetési művelet.

Részletesen olvashatunk a levendula palánta ültetéséről cikkünkben. (Új oldalon nyílik.)

 

Levendula vásárlás, ha gyorsan szeretnénk virágokat látni

Ha kevésbé tartozunk a türelmes fajták közé, vagy szimplán csak nincs időnk, akkor a legjobb megoldás, ha egy „felnőtt” levendulát választunk. Ezekkel többnyire nincs más dolgunk, csak megtalálni a megfelelő helyet számukra: legyen az balkon, erkély vagy a kertünk.

Sajnos csodák azonban nincsenek, itt sem tudjuk felgyorsítani az időt. Ültetés után valamennyi időt mindenképpen adjunk növényünknek – ne várjunk azonnali gazdag virágzást. Az ültetés eleve stresszt jelent a növénynek, ilyenkor egy ideig sokkal inkább figyel arra, hogy megszokja új környezetét, gyökereit a talajba eressze.

De tény és való, hogy levendula vásárláskor ez a leggyorsabb módja annak, hogy virágokat láthassunk otthonunkban.

 

Előnyük és hátrányok, akkor most milyen levendulát vásároljunk?

Mindegyik módszernek, állapotnak megvannak a maga előnyei és hátrányai.

A mag vásárlás elég sok időt, türelmet igényel – és sajnos a kimenetel sem biztos, hogy sikeres lesz.

Ha palántát vásárolunk, akkor is szükséges várnunk, de már jóval nagyobb az esélye annak, hogy egészséges növényünk lesz – előbb-utóbb virágokkal. A palánta vásárlás talán legnagyobb előnye, hogy hosszabb távon biztosíthatjuk otthonunkban a levendulát – szemben a kifejlett növény vásárlásával (amiről nem biztos, hogy tudjuk, mennyi idős).

Összegezve tehát, levendula vásárlás témakörben minden bizonnyal az arany középút a palánta. Válasszunk egy szép, élénk zöld levelekkel rendelkező példányt, ültessük el a leírás szerint és várjunk. Ha mindent jól csináltunk, évről-évre csodálatos lila (esetleg rózsaszín vagy fehér) színben fog pompázni kertünk, balkonunk!

 

További olvasnivalók a levenduláról:

Levendula fajtákLevendula termesztése
levendula fa
Levendula fa otthonunkban: útmutató lépésről lépésre

Levendula fa otthonunkban: útmutató lépésről lépésre

Ha még nem találkoztunk volna a kifejezéssel, a levendula fa nem más mint egy műkertészeti alkotás. Ez annyit jelent, hogy a levendula bokrokat hosszas idő- és energia ráfordításával egy fává próbálják formálni. A végeredmény nagyon érdekes és látványos, de sajnos...