Mindent a levenduláról

Levendula gondozása, levendula szaporítása, levendula metszése és még sok más információ!

Levendula fa otthonunkban: útmutató lépésről lépésre

Szerző: | Levendula fajták, Levendula termesztése

Ha még nem találkoztunk volna a kifejezéssel, a levendula fa nem más mint egy műkertészeti alkotás. Ez annyit jelent, hogy a levendula bokrokat hosszas idő- és energia ráfordításával egy fává próbálják formálni. A végeredmény nagyon érdekes és látványos, de sajnos valóban időigényes. Azért mi megadjuk a segítséget, hogy ha kedvünk támadna hozzá, megpróbálkozhassunk a levendula fa megalkotásával.

levendula fa

„Mi fán terem” a levendula fa?

A levendula fa kifejezés jelentése gyakorlatilag annyit tesz, hogy a levendula megszokott, bokor formájától való eltérés, ezzel való megpróbálkozás. Megjelenésileg egy törzsből kiinduló szimpla szár, amelynek végén korona-szerűen indulnak a levelek és a virágok.

Onnan kapta a nevét, hogy a koronája lombkorona szerűen terül el, hasonlítva így a fákra. Létrehozásához nagyon sok idő szükséges, hiszen egy „hagyományos” palánta formából indulunk. Röviden az alkotás folyamatáról: metszéskor csupán egyetlen, „fő” szárat hagyunk meg, és mindig levagdossuk az oldalsó ágacskákat.

Néhányat azért meg kell hagyni belőlük, hogy a növény hasznosítani tudja az őt érő napsugarakat. Ezt a vagdosást aztán rendszeresen, nagy odafigyeléssel ismételgetjük, míg egyre magasabbra nő a levendula fa.

 

Hogyan neveljünk otthon levendula fát?

Az egyik kertész készített egy részletes leírást arról, hogyan nevel otthon levendula fát. Az ő leírását, tapasztalatait hívtuk segítségül, hogy magyar nyelven is tudjunk adni egy leírást.

A projekt „alanyát” egy metszéssel szaporított levendula palánta adja. Sőt, nem is csupán egyetlen palánta: rögvest próbálkozhatunk többel is, amikből majd az idő előrehaladtával ki tudjuk választani a legmegfelelőbb jelöltet.

Az első időkben nincs más teendőnk, minthogy várni a növekedést. Fókuszáljunk az egy kiválasztott fő ágra, és minden mellékágat vágjunk le.

 

 

Ahogy haladunk előre az időben, és palántánk kezdi felvenni egy levendula fa kinézetét, szükséges lesz, hogy egy merev rúd (például egy bambusz ág) segítségével vezetőt készítsünk levendulánknak.

Használjunk madzagot vagy bármilyen szövetdarabot arra, hogy ehhez a rúdhoz rögzítsük az egyetlen kiválasztott levendula szárunkat.

 

Gyakorlatilag ezeket a lépéseket kell időről-időre megismételni. Talán úgy tűnhet, nagyon megkopasztjuk a levendulát, de nem kell aggódni, mindig fog újabb oldalágakat hozni.

Addig folytassuk ezt az „oldalág eltávolítós” műveletet, amíg el nem értük a kívánt magasságot. Ha úgy ítéljük meg, hogy a levendula fa elég magas számunkra, akkor innentől kezdve már hagyhatjuk bokrosodni.

Ahogy haladunk előre az időben, és palántánk kezdi felvenni egy levendula fa kinézetét, szükséges lesz, hogy egy merev rúd (például egy bambusz ág) segítségével vezetőt készítsünk levendulánknak.

Használjunk madzagot vagy bármilyen szövetdarabot arra, hogy ehhez a rúdhoz tögzítsük az egyetlen kiválasztott levendula szárunkat.

 

Könnyű dolgunk sajnos nem lesz – még szakértő kezeknek is nehéz lehet a levendula fa megalkotása. Ha netán idő közben feladnánk a dolgot, vagy bele sem kezdünk, akkor sem kell lemondanunk erről a különleges formájú növényről.

Kapható kertészetekben, és a három betűs barkácsáruházban is láttunk már eladó példányt. Azért itt sem minden „fenékig tejfel”, sajnos ugyanos megkérik az árát az árusítóhelyek – elég borsos áron tudunk hozzájutni.

Mérlegelni kell, annyi bizonyos, hogy ha bármilyen úton módon elő tudunk állítani vagy be tudunk szerezni egy ilyen extra növényt, annak mindenki csodájára fog járni.

 

További olvasnivalók a levenduláról: