Mindent a levenduláról

Levendula gondozása, levendula szaporítása, levendula metszése és még sok más információ!

Milyen a levendula fényigénye? Napos vagy árnyékosabb helyet kedvel?

Szerző: | Levendula ápolása

A levendula fényigénye kérdésre keressük a választ ebben a cikkben. Sok növény kényes arra, hogy megfelelő mennyiségű napfényhez jusson. Egyesek a tűző napot, míg más fajták inkább az árnyékosabb körülményeket kedvelik. A levendula esetében elég egyértelmű választ tudunk adni a kérdésre.

levendula fényigénye

A levendula fényigénye

A levendula a mediterrán vidékekről származik, így talán nem lesz meglepő, ha mindjárt azzal kezdünk, hogy szereti a napot. Nem is kicsit, hanem nagyon. Feltétlenül szükséges, hogy levendulánknak olyan helyet találjunk, ahol sokat éri a napsütés.

Arról, hogy ez a „sok” mit jelent: a levendula fényigénye igen nagy, így lehetőleg olyan helyre ültessük és tegyük, ahol minimum 6 órán át éri a nap fénye.

Tippek a levendula fényigényének kielégítésére

Mi a helyzet akkor, ha csak nehézkesen tudjuk megoldani azt, hogy ilyen sokat érjék a nap sugarai virágunkat? Összegyűjtöttünk néhány megoldást, amivel elősegíthetjük, hogy fény érje növényünket. Vágjunk bele:

  1. Az első opció, hogy próbáljuk meg a napfény útjába álló ágakat, bokrokat megmetszeni. Nem kell óriási pusztításra gondolni, csak vágjuk meg a levendula fölé hajló fák és bokrok ágait.
  1. Egy apró, de talán annál praktikusabb trükk: helyezzünk fehér köveket vagy világos színű mulcsot levendulánk köré! Köztudott, hogy a világosabb tárgyak sokkal inkább visszaverik a fényt (így a napfényt is), így könnyen elősegíthetjük, hogy ezekről a napfény elérhessen levendulánkhoz! További opcióként alufólia darabkákat is aggathatunk levendulánk környezetébe, így az azokról visszaverődő fény is elősegíti a megfelelő fénymennyiség elérését.
  1. Sőt, ha kerítés mellé ültettük levendulánkat, akkor magát a kerítést is fehérre festhetjük! Vagy további opcióként alufólia darabkákat aggathatunk akár a kerítésre is.
  1. Bár elég strapás megoldás, de ha cserepes levendulánk van és éppen ráérünk, akkor megtehetjük, hogy a délelőtti, illetve a délutáni napfénynek megfelelően áthelyezzük a növényt.

  Összegezve tehát…

  A levendula fényigénye nagy – tegyünk meg mindent azért, hogy olyan helyre ültessük vagy helyezzük, ahol legalább 6 órányi napsütés éri. Alkalmazzuk a cikkben található praktikákat, hogy megadhassuk levendulánknak a kellő mennyiségű napfényt!

  További olvasnivalók a levenduláról:

  Levendula fajtákLevendula termesztése
  levendula fa
  Levendula fa otthonunkban: útmutató lépésről lépésre

  Levendula fa otthonunkban: útmutató lépésről lépésre

  Ha még nem találkoztunk volna a kifejezéssel, a levendula fa nem más mint egy műkertészeti alkotás. Ez annyit jelent, hogy a levendula bokrokat hosszas idő- és energia ráfordításával egy fává próbálják formálni. A végeredmény nagyon érdekes és látványos, de sajnos...