Mindent a levenduláról

Levendula gondozása, levendula szaporítása, levendula metszése és még sok más információ!

Levendula ültetése cserépbe: hogyan teremtsük meg a megfelelő környezetet?

Szerző: | Levendula ültetése

Nem csupán a kerttel rendelkezőknek adatik meg a lehetőség arra, hogy egy csodálatos növénynek örvendhessenek otthonukban. Semmi akadálya ugyanis, hogy a levendula ültetése cserépbe történjen: amennyiben nincs kertünk, ilyen módon is megpróbálkozhatunk a termesztéssel. Ebben a cikkben a cserépbe való ültetés fortélyairól osztunk meg néhány dolgot.

levendula ültetése cserépbe

Az első lépés: a fajta kiválasztása

Szokták mondani, mindet kezdet nehéz – nincs ez másképp ebben az esetben sem. Az elsődlegesen felmerülő kérdés ugyanis, hogy melyik fajtát válasszuk erre a célra, aminek a megválaszolása, megválasztása okozhat némi fejtörést.

Nem minden levendulafaj elég szívós ahhoz, hogy minden körülmények között megéljen. Ha például túl hideg a tél, akkor nem sok esély van arra, hogy adott fajta átvészeli a legzordabb évszakot.

Ilyenkor kizárólag a levendula cserépbe való ültetés az egyetlen módja annak (így biztosítva a megfelelő életkörülményeket), hogy lehetőségünk legyen az adott fajta termesztésére, nevelgetésére.

Jó hír viszont, hogy a legtöbb fajta alkalmas erre, bár egyesek jobban, mások kevésbé kedvelik ezt a fajta létet. A két levendula fajta, amely leginkább ajánlható cserépbe való ültetésre: Lavandula angustifolia (Közönséges levendula), valamint a Lavandula stoechas (Spanyol levendula). 

Levendula ültetése cserépbe – hogyan lássunk neki?

Elszántuk magunkat, megvagyunk a fajta kiválasztásával, jöhet az ültetés!

Első képésként keressünk egy megfelelő cserepet: az ideális jelölt elég nagy ahhoz, hogy helyet biztosítson a növény növekedésének. Egy 30-40 centiméteres edény például tökéletesen megfelelő.

Amire figyeljünk: edényünk alján feltétlen legyen egy legalább 1,5 centis lyuk! Továbbá hasznos, ha apró kavicsokat szórunk a kaspó aljára, így biztosítva a megfelelő vízelvezetést. 

A földet illetően homokos keveréket válasszunk (kaphatók ma már kifejezetten mediterrán növények számára kifejlesztett virágföld-keverékek). Nagyjából 3/4-ig töltsük fel a cserepünket a földdel, majd jöhet a levendula palántánk.

Fedjük be a növényt néhány centi vastag földréteggel, majd jól nyomkodjuk le, hogy a megbúvó levegőbuborékocskák távozhassanak.

Ha mindent jól csináltunk, nagyjából 2 centiméterrel lesz föld fölött a levendulánk koronája.

Alapos locsolás és végül egy nagyjából 5 centiméteres mulccsal szórjuk be, fedjük be a földrétegünket. Ez nagy segítségre lesz a nedvesség megtartásában.

Fontos, hogy olyan helyre helyezzük a cserepes levendulánkat, ahol legalább 6 órán keresztül napsütés érheti. Az árnyék ugyanis csökkenti a növekedést és a virágzást. Szélvédett helyet kedvel. 

Gondozása és teleltetése

A levendula ültetése cserépbe nem csupán az ültetés miatt különbözik, bánásmódjával kapcsolatban is szükség van egy-két speciális szabály betartásása.

Ezeket egy külön cikkben gyűjtöttük össze, és javasoljuk ak edves Olvasónak, hogy látogasson el a cikk oldalára és olvasson tovább a témában: ide kattintva érhető el a Levendula cserépben címet viselő cikkünk.

Itt pedig a cserepes levendula teleltetéséről olvashatunk.

 

További olvasnivalók a levenduláról:

Levendula fajtákLevendula termesztése
levendula fa
Levendula fa otthonunkban: útmutató lépésről lépésre

Levendula fa otthonunkban: útmutató lépésről lépésre

Ha még nem találkoztunk volna a kifejezéssel, a levendula fa nem más mint egy műkertészeti alkotás. Ez annyit jelent, hogy a levendula bokrokat hosszas idő- és energia ráfordításával egy fává próbálják formálni. A végeredmény nagyon érdekes és látványos, de sajnos...