Mindent a levenduláról

Levendula gondozása, levendula szaporítása, levendula metszése és még sok más információ!

A levendula milyen földet szeret? Lássuk!

Szerző: | Levendula ápolása, Levendula termesztése

Bárhova ültessük is, kulcskérdés, hogy a levendula milyen földet szeret, milyen talajban érzi jól magát. Szükséges-e különleges föld után néznünk, vagy megteszi az általános virágföld is? Alább ez is ki fog derülni, jó olvasgatást!

a levendula milyen földet szeret

A levendula igényei

Bármely növény esetén van néhány tényező – igény – amit figyelembe kell vennünk, ha szeretnénk, hogy növényünk egészséges és boldog legyen.

Ilyen tényező például a fényigény, hogy az adott növény mennyire kedveli a napsütést. Emellett fontos, hogy mennyire vízigényes, hányszor kell öntözzük – sőt, még a víz minősége is fontos lehet egyes növények esetében.

Aztán tudni kell, hogy mikor szabad megmetszeni az adott növényt, egyáltalán szükséges-e: ha igen, mely részét és milyen mértékben.

A fényigényről és a metszésről mind-mind olvasható részletes leírás az oldalon – a fenti, kékkel kiemelt hivatkozásokra kattintva érhetjük el ezeket (új böngészőoldalon nyílnak meg).

És végül, de nem utolsó sorban ott van a talaj kérdése. Ez is egy fontos tényező, ebben a cikkben most erről lesz bővebben információ.

Milyen földet szeret a levendula?

A levendula viszonylag igénytelen növény, és ez a talaj-kérdéssel kapcsolatban is elmondható. Nincsenek különleges „kívánságai”, ha hozzájut némi tápanyaghoz, elvan agyagos, meszes talajban is. Legjobb, ha kissé savas talajt tudunk neki biztosítani.

Ahogy Bálint gazda fogalmaz, a levendula ambiciózus növény. Növesztésének, növekedésének, virágzásának nem a talaj minősége fog gátat szabni. Egy kivételtől eltekintve: ha túlöntözzük, és sokáig nedves marad a talaj. Azt nagyon nem kedveli a növény, és ez gátolhatja fejlődését.

Van valami, amivel elősegíthetjük a megfelelő földet: érdemes egy speciális ásványi műtrágyaoldatot alkalmazni, amely minden fontos nyomelemet tartalmaz – így segítve a virágzást. 

Ha tovább vizsgáljuk a levendula milyen földet szeret kérdést, kaphatunk egy kis segítséget: néhány cég ugyanis létrehozott egy speciálisan mediterrán növények számára kifejlesztett földkeveréket. Nagyobb gazdaboltokban, kertészetekben, barkácsáruházakban biztosan rálelünk.

Ezek a speciális keverékek biztosítják a laza földréteget, amely megkadályozza a rögösödést, így elősegítve a tápanyagok megfelelő felszívódását, s így a levendulánk és más egyéb mediterrán növények virágzását.

További olvasnivalók a levenduláról:

Levendula fajtákLevendula termesztése
levendula fa
Levendula fa otthonunkban: útmutató lépésről lépésre

Levendula fa otthonunkban: útmutató lépésről lépésre

Ha még nem találkoztunk volna a kifejezéssel, a levendula fa nem más mint egy műkertészeti alkotás. Ez annyit jelent, hogy a levendula bokrokat hosszas idő- és energia ráfordításával egy fává próbálják formálni. A végeredmény nagyon érdekes és látványos, de sajnos...