Mindent a levenduláról

Levendula gondozása, levendula szaporítása, levendula metszése és még sok más információ!

Közönséges levendula (avagy Angol levendula): a levendula egyik fajtája

Szerző: | Levendula fajták

A Közönséges levendula a levendula egyik fajtája. Ez a leginkább elterjedt faj, főként azért, mert nincsenek túlzottan nagy igényei: meglehetősen szívós. Számos információ áll rendelkezésünkre a Közönséges levendula virágzásáról, ültetéséről, gondozásáról – ezeket most mind összegyűjtöttük számotokra.

közönséges levendula

A Közönséges levendula elnevezése, megjelenése, mérete

A Közönséges levendula latin nevén Lavandula Angustifolia. Hívják még Angol levendulának is.

Az „angol” megnevezést nem azért kapta, mert Angliából származna, hiszen a Földközi-tenger vidékéről eredeztethető. Mivel azonban – ahogy említettük is – nem tartozik az érzékenyebb fajták közé, így Anglia hűvösebb klímájában is megél. A fajtából sok található Angliában, így jött elnevezése.

Számos típusa létezik, például: Munstead, Hidcote, Royal Velvet, Vera.

Talán a legelterjedtebb levendula-fajta, kiskertek és otthonok leggyakoribb lakója. Szívós növény, állja a telet is – talán ezért is népszerű annyira. Alkalmas cserépben való termesztésre is, mert ellenállóbb a többi fajtával szemben.

A kisebb növésű levendula fajták közé tartozik, kompakt mérete miatt is választják többen a cserépben való termesztését – emiatt például balkonok éke is lehet.

Többnyire a maximális magasság, amire megnőhet 60 centiméter. Illatát tekintve az igazi levendula-illat jellemzi.

Levelei keskenyek, szürkés-zöldes árnyalat jellemző rájuk. Melegebb égövekben örökzöldek lehetnek.

Lila-kék, pink, rózsaszín és fehér színben is pompázhat, fajtáitól föggően. Virágzása késő tavasztól kora nyárig tart.

A Közönséges levendula ültetése, gondozása

A Közönséges levendulát meglehetősen homokos, jó vízelvezetésű földbe ültessük. A nedves talaj gyarkan okozhat ugyanis rothadást, így a növény halálát.  A „Milyen földet szerete a levendula” irományunkban találhatunk bővebb információt a megfelelő talajt illetően.

Ez a fajta alkalmas lehet a cserépbe való ültetésre is, ennek részleteiről is írtunk már cikket az oldalra.

Kiemelendő, hogy ültetést követően ne organikus talajtakaróval fedjük be növényünk környezetét. Ez nem csak az Angol levendula esetén fontos, de minden fajtánál. Az organikus mulcs ugyanis lezárja a földet, így megakadályozza a nedvesség távozását, ami nem előnyös a levendulák számára.

Ha mindenképp szeretnénk talajtakarót alkalmazni, akkor inkább kavicsos-köves változatot használjunk: ha világosabb színű, az még jobb, ugyanis visszaveri a fényt.

A levendulák tudniillik nagyon fényigényes növények: a legjobbat akkor tesszük vele, ha olyan helyre ültetjük vagy helyezzük, ahol minimum 6 órát süti a nap!

Szárazságtűrők, tehát inkább a meleget viselik jobban, mintha túllocsolnánk őket. Mikor még palántánk, akkor öntözzük őket rendszeresen, „felnőtt” korukban azonban nem igényelnek sok vizet. Elegendő lehet 3 hetente egyszer öntöznünk őket.

Biztosan jó döntést hozunk, ha a levendulát választjuk kertünkbe. Legyen az Közönséges levendula, vagy egyéb fajta, élvezzük ki pompás színeit, és persze illataromáját!

További olvasnivalók a levenduláról:

Levendula fajtákLevendula termesztése
levendula fa
Levendula fa otthonunkban: útmutató lépésről lépésre

Levendula fa otthonunkban: útmutató lépésről lépésre

Ha még nem találkoztunk volna a kifejezéssel, a levendula fa nem más mint egy műkertészeti alkotás. Ez annyit jelent, hogy a levendula bokrokat hosszas idő- és energia ráfordításával egy fává próbálják formálni. A végeredmény nagyon érdekes és látványos, de sajnos...