Mindent a levenduláról

Levendula gondozása, levendula szaporítása, levendula metszése és még sok más információ!

Cserepes levendula teleltetése – összeszedtük a legfontosabbakat!

Szerző: | Levendula ápolása, Levendula termesztése

Ha valamilyen oknál fogva cserépben nevelünk levendulát, akkor előbb-utóbb gondolnunk kell arra, hogy a tél beálltával hogyan óvjuk meg virágunkat. Bizony, a cserepes levendula teleltetése valós kérdés: ha nem is követel hatalmas változtatásokat, de néhány annál fontosabbat. Ezekről olvashatunk alább.

cserepes levendula teleltetése

Ültetés, gondozás

Írtunk egy nagyobb lélegzetvételű összefoglalót a levendula cserépben való neveléséről. Itt erről csupán egy rövid összefoglalót adunk – részletek az említett cikkben.

Válasszunk megfelelő nagyságú edényt, lyukkal az alján. Szórjunk kavicsot a cserép aljára, majd töltsük meg földdel és helyezzük bele a növényt.

Ismét jöhet egy földréteg, majd lenyomkodás, locsolás – végül a mulcsréteg.

Fontos, hogy olyan helyre helyezzük a növényt, ahol legalább 6 órán keresztül napsütés érheti. Az árnyék ugyanis csökkenti a növekedést és a virágzást. Szélvédett helyet kedvel. 

Cserepes levendula teleltetése

Ha olyan helyen élünk, ahol a tél keményebb, hidegebb, feltétlen szükséges néhány óvintézkedést megtennünk cserepes levendulánk teleltetése érdekében.

Több opciónk is létezik: ha van kertünk, akkor keressünk egy olyan helyet, ami a fal közelében van. Itt ássunk egy gödröt, és cserepestül helyezzük bele levendulánkat – némi földréteggel beborítva. Ez segítnei fog, hogy növényünk átvészelje a hidegebb évszakot.

Sőt, további óvintézkedés, ha egy mulcsréteggel is befedjük a növény körüli földrészt. 

A locsolást illetően novembertől februárig a növény vízigénye rendkívül kicsi. Ha száraznak érezzük földjét akkor persze meglocsolhatjuk – de ne áztatva.

Ebben az időszakban a tápoldatok használatára sincs szükség, ezt hagyjuk meg tavaszra.

Fontos, hogy semmiképp se metsszük a téli időszak alatt! Cserepes levendula teleltetése csak akkor lehet sikeres, ha a növény nem kerül metszésre ebben az időszakban, ez ugyanis veszélyeztetné a túlélését.

További olvasnivalók a levenduláról:

Levendula fajtákLevendula termesztése
levendula fa
Levendula fa otthonunkban: útmutató lépésről lépésre

Levendula fa otthonunkban: útmutató lépésről lépésre

Ha még nem találkoztunk volna a kifejezéssel, a levendula fa nem más mint egy műkertészeti alkotás. Ez annyit jelent, hogy a levendula bokrokat hosszas idő- és energia ráfordításával egy fává próbálják formálni. A végeredmény nagyon érdekes és látványos, de sajnos...