Mindent a levenduláról

Levendula gondozása, levendula szaporítása, levendula metszése és még sok más információ!

Levendula cserépben? Miért ne? Mutatjuk, hogy csináld!

Szerző: | Levendula ápolása, Levendula termesztése, Levendula ültetése

Mi sem nyújt gyönyörűbb látványt valakihez megérkezve, mint egy csodás levendulabokor? Nincs mindenkinek kertje, így sokakban felmerül a kérdés, hogy mennyire megoldható a levendula cserépben való termesztése? Van néhány tudnivaló, ha a cserépbe ültetéssel próbálkoznánk, igyekeztünk minden lényeges információt összegyűjteni ezzel kapcsolatban.

levendula cserépben

Az első lépés: a fajta kiválasztása

Szokták mondani, mindet kezdet nehéz – nincs ez másképp ebben a kérdésben sem. Az elsődlegesen felmerülő kérdés ugyanis, hogy melyik fajtát válasszuk erre a célra, aminek a megválaszolása, megválasztása okozhat némi fejtörést.

Nem minden levendulafaj elég szívós ahhoz, hogy minden körülmények között megéljen. Ha például túl hideg a tél, akkor nem sok esély van arra, hogy adott fajta átvészeli a legzordabb évszakot.

Ilyenkor kizárólag a levendula cserépbe való ültetése az egyetlen módja annak (így biztosítva a megfelelő életkörülményeket), hogy lehetőségünk legyen az adott fajta termesztésére, nevelgetésére.

Jó hír viszont, hogy a legtöbb fajta alkalmas erre, bár egyesek jobban, mások kevésbé kedvelik ezt a fajta létet. A két levendula fajta, amely leginkább ajánlható cserépbe való ültetésre: Lavandula angustifolia (Közönséges levendula), valamint a Lavandula stoechas (Spanyol levendula). 

Levendula angustifolia és Lavandula stoechas

Ahogy említettük tehát, ez a két fajta az, amelyik leginkább alkalmas a cserépbe való ültetésre. Miért is? Leginkább méretüknél fogva.

A Közönséges levendula a kisebb növésű fajták közé tartozik, ami főleg ideálissá teszi a cserepes termesztésre. Mivel természetes módon marad apróbb méretű, így sokkal inkább kezelhető.

Valójában a nagyobb méretű fajták is nevelhetők cserépben, azonban ha ilyent választunk, akkor feltétlen számolnunk kell azzal, hogy előbb-utóbb nagyobb edény után kell néznünk. Amennyiben van rá lehetőség, akkor nyilván az is jó megoldás lehet, ha kiültetjük a kertbe a „túlméretes” levendulánkat.

Mind a Közönséges levendula, mind pedig a Spanyol levendula késő tavasztól egészen nyár közepéig virágzik. Utóbbi fajta lágyabb a többinél, illetve rendkívül forróságkedvelő.

Levendula cserépben – hogyan lássunk neki az ültetésnek?

Elszántuk magunkat, megvagyunk a fajta kiválasztásával, jöhet az ültetés!

Első képésként keressünk egy megfelelő cserepet: az ideális jelölt elég nagy ahhoz, hogy helyet biztosítson a növény növekedésének. Egy 30-40 centiméteres edény például tökéletesen megfelelő.

Amire figyeljünk: edényünk alján feltétlen legyen egy legalább 1,5 centis lyuk! Továbbá hasznos, ha apró kavicsokat szórunk a kaspó aljára, így biztosítva a gyors vízelvezetést. 

A földet illetően homokos keveréket válasszunk (kaphatók ma már kifejezetten mediterrán növények számára kifejlesztett virágföld-keverékek). Nagyjából 3/4-ig töltsük fel a cserepünket a földdel, majd jöhet a levendula palántánk.

Fedjük be a növényt néhány centi vastag földréteggel, majd jól nyomkodjuk le, hogy a megbúvó levegőbuborékocskák távozhassanak.

Ha mindent jól csináltunk, nagyjából 2 centiméterrel lesz föld fölött a levendulánk koronája.

Alapos locsolás és végül egy nagyjából 5 centiméteres mulcsréteggel szórjuk be, fedjük be a földet. Ez nagy segítségre lesz a nedvesség megtartásában.

Fontos, hogy olyan helyre helyezzük a cserepes levendulánkat, ahol legalább 6 órán keresztül napsütés érheti. Az árnyék ugyanis csökkenti a növekedést és a virágzást. Szélvédett helyet kedvel. 

A levendula cserépében való gondozása

Ha már gyökerezett, meglehetősen szárazságtűrő növény a levendula, azonban nagyobbra nő, több virágot hoz, ha rendszeresen vízhez jut. Ez főként akkor igaz, ha cserépben neveljük!

Ha földjét száraznak véljük, locsoljuk meg alaposan, a felesleg az alsó lyukon keresztül távozni fog.

Akár hetene locsolhatjuk tápoldattal is: léteznek kifejezetten levenduláknak készült oldatok, kertészetekben, gazdaboltokban, barkácsáruházakban biztosan fogunk találni.

A tápoldatok alkalmazása a gyakoribb és élénkebb színű virágzást segíti elő.

 

Teleltetése

Ha olyan helyen élünk, ahol a tél keményebb, hidegebb, feltétlen szükséges néhány óvintézkedést megtennünk. Helyezzük fagyvédettebb helyre: például a garázsunkba, télikertünkbe – de akár be is vihetjük a lakásba.

Novembertől februárig csak nagyon minimális vízellátásra van szüksége. Ebben az időszakban tápozására sincs szükség.

Bővebben a cserepes levendula teleltetéséről itt írtunk.

 

További olvasnivalók a levenduláról:

Levendula fajtákLevendula termesztése
levendula fa
Levendula fa otthonunkban: útmutató lépésről lépésre

Levendula fa otthonunkban: útmutató lépésről lépésre

Ha még nem találkoztunk volna a kifejezéssel, a levendula fa nem más mint egy műkertészeti alkotás. Ez annyit jelent, hogy a levendula bokrokat hosszas idő- és energia ráfordításával egy fává próbálják formálni. A végeredmény nagyon érdekes és látványos, de sajnos...