Mindent a levenduláról

Levendula gondozása, levendula szaporítása, levendula metszése és még sok más információ!

Jótanácsok levendula sövény ültetéshez: mi a titka?

Szerző: | Levendula ápolása, Levendula termesztése

Mi lehetne szebb látvány annál, mint mikor szép sorokba ültetett levendulák magasba nyúló szárai és virágai hajlonganak a nyári szellőben? Képzeljünk mellé még a lemenő napot, és teljes az idill. Ha lelki szemeinkkel már sikerült elképzelnünk a látványt, akkor biztosan felmerült a vágyunk egy ilyen csodás levendula sövényre. Nos, nem kell Franciaországig utaznunk, nem csak a provanszi táj tudja biztosítani számunkra a festői látványt. Kis ügyességgel és türelemmel mi magunk is megalkothatjuk „a magunk Provanszát”. Ebben a cikkben összegyűjtöttük a legfontosabbakat a levendula sövény ültetése, gondozása kapcsán.

levendula sövény

A levenduláról

Csodás lila színével mindenkit elbűvöl ez a növény. A Földközi tenger vidékéről származik, de nagyon sok helyen képes megélni. Idehaza is számos helyen láthatjuk: talán Tihany és Pannonhalma neve forrt össze leginkább a levendulával.

Nagyjából 28 féle levendula fajt és ezen belül is több mint 200 fajtát ismerünk. Mindegyik egy kicsit más: vannak ellenállóbb és kevésbé ellenálló fajták. Vannak, amelyek jellegzetes levendula illattal rendelkeznek, míg mások enyhébb aromát árasztanak magukból.

A fajok többsége lilás színben pompázik, de léteznek egészen különleges színárnyalatúak is, például rózsaszín vagy fehér színűek.

Nem könnyű eldönteni, mikor melyiket ültessük. Ha azonban konkrét célunk van – mint jelen esetben a levendula sövény -, akkor egy lépéssel közelebb kerültünk az ideális fajta megtalálásához.

Levendula sövény: melyik fajtát ültessük?

Elárulunk egy titkot: nincs sikerrecept. Mindegyik fajta alkalmas arra, hogy szépen, sorokba rendezve ültessük őket a kertünkbe, sövényt alkotva ezáltal. Ha mégis van titok, akkor az sokkal inkább az ültetéshez kapcsolódik, semmint magához a levendula kiválasztásához.

Annyi tanácsot tudunk adni a fajtát illetően, hogy talán érdemes méret alapján elindulni. Ha magasabbra növő levendula sövényt szeretnénk, akkor például a Provanszi levendula ajánlható, amely 60-90 centiméter magasra nő. De még a Francia levendula is inkább a közepes-nagy méretűek közé tartozik az általa elérhető 30-90 centiméteres magassággal.

Kulcskérdés levendula sövény ültetése esetén

Amire feltétlen figyeljünk oda, ha levendula sövényt szeretnénk a kertünkbe, az az ültetési távolság.

Főszabály szerint akkor járunk el jól, ha 60-90 centiméteres távolságot alakítunk ki ültetéskor két tő között. Persze ez nagyban függ attól is, hogy a méretesebb vagy inkább a tömzsibb és alacsonyabb növésű fajtát választjuk-e: értelem szerűen például a Provanszi levendula esetén érdemesebb nagyobb távot hagyni.

Ha ennél közelebb ültetjük a levendulákat, akkor nagyobb eséllyel fognak összeérni, így akadályozhatják egymást a növekedésben, virágzásban. További hátrány, hogy ha netán valamelyik megbetegszik, akkor könnyebben tudja átadni a kátevőket, betegséget a mellette lévőknek.

(Bár szerencsére a levendula kevésbé fogékony a betegségkre, egy-két kártevőjéről azért nem árt tudni, erről is szóltunk már az oldalon.)

 

További olvasnivalók a levenduláról:

Levendula fajtákLevendula termesztése
levendula fa
Levendula fa otthonunkban: útmutató lépésről lépésre

Levendula fa otthonunkban: útmutató lépésről lépésre

Ha még nem találkoztunk volna a kifejezéssel, a levendula fa nem más mint egy műkertészeti alkotás. Ez annyit jelent, hogy a levendula bokrokat hosszas idő- és energia ráfordításával egy fává próbálják formálni. A végeredmény nagyon érdekes és látványos, de sajnos...