Mindent a levenduláról

Levendula gondozása, levendula szaporítása, levendula metszése és még sok más információ!

Provanszi levendula: Lavandula intermedia Grosso, a levendula egyik fajtája

Szerző: | Levendula fajták

Provanszi levendula, más nevén Lavandula intermedia Grosso, a levendula egyik fajtája. Talán a nevéből is kikövetkeztethető (grosso), hogy nagyobb méretű növényről van szó: a hagyományos levendulánál nagyobbra nő. Összeszedtük, mit is lehet tudni a Provanszi levenduláról.

provanszi levendula

A Provanszi levendula eredete

A Provanszi levendula a Lavandula angustifolia (Közönséges levendula, Angol levendula), valamint a Lavandula latifolia (Széleslevelű levendula, Óriás levendula, Portugál levendula) keresztezéséből jött létre. Tipikusan nagyobbak és robosztusabbak, mint a Közönséges levendula, és hosszabb ideig tart virágzásuk is.

A Közönséges levendulához képest továbbá szélesebb levelei vannak (hasonlóan a Széleslevelű levendulához). Ez a tulajdonsága az, amely vágott virágként teszi igazán népszerűvé a Provanszi levendulát.

A Provanszi levendula megjelenése, virágzása, gondozása

Örökzöld növény, szárai zöldesszürkék – talán a legszebb színűek az összes levendula fajta közül. Virágainak színe lila, melyek a hosszú szárakon helyezkednek el. A szárak 60-90 centiméter magasra nőhetnek, a virágok 6 centisek is lehetnek.

Koranyártól egészen késő nyárig virágzik.

A virágzást követően vágjuk le az elszáradt szárakat (a virágokkal, melyeket eltehetünk például a szekrényünkbe, kiváló illatosító és ruhamoly-űző).

Április tájékán pedig magát a növényt is alaposabban visszavághatjuk, elősegítve a nyári virágzást.

Ültetése, felhasználása

Gyönyörű színe miatt kertünk éke lehet: akár dísznövényként, akár gyógynövényként ültetjük.

Ültethetjük előkertbe, sziklakertbe, gyógnyövénykertbe. Alkalmas sövényként való ültetésre is, ekkor ne feledkezzünk meg a megfelelő ültetési távolságról – amit ennél, a különösen nagy fajtánál érdemes inkább nagyobbra venni az átlagosnál.

Sövényként való ültetésről és az ültetési távolságról is cikk az oldalon – katt a linkekre a fenti bekezdésben!

Járdák, térkövek, kerti utak, ösvények széleire ültetve is nagyon mutatós tud lenni.

Leveleit és virágait szárítva, esetleg morzsolva kis zsákokba gyűjtve szekrényeinkbe helyezhetjük: elűzi a ruhamolyokat – amellett, hogy üdítő illatot biztosít ruháinknak.

További olvasnivalók a levenduláról:

Levendula fajtákLevendula termesztése
levendula fa
Levendula fa otthonunkban: útmutató lépésről lépésre

Levendula fa otthonunkban: útmutató lépésről lépésre

Ha még nem találkoztunk volna a kifejezéssel, a levendula fa nem más mint egy műkertészeti alkotás. Ez annyit jelent, hogy a levendula bokrokat hosszas idő- és energia ráfordításával egy fává próbálják formálni. A végeredmény nagyon érdekes és látványos, de sajnos...