Mindent a levenduláról

Levendula gondozása, levendula szaporítása, levendula metszése és még sok más információ!

A levendula ültetési távolsága: mennyi helyet hagyjunk közöttük?

Szerző: | Levendula ültetése

A levendula egy bokros, erős illatú növény, mely a mediterrán éghajlaton érzi igazán jól magát. Ha szeretnénk kertünket ezzel a csodálatos növénnyel díszíteni, fontos figyelnünk a levendula ültetési távolságára. Számolnunk kell ugyanis azzal, hogy növekedése során – ha minden jól megy, és szereti a helyét – bokrosodik, ehhez pedig elegendő térre is szüksége lesz.

a levendula ültetési távolsága

A levendula ültetéséről, röviden

Mikor érdemes a levendulát elülteteni? Leginkább tavasszal, ekkor ugyanis a talaj kezd felmelegedni, ami elősegíti a növény életben maradását.

Lehetőleg napos helyre ültessük, mert igencsak szereti a napsütést – erről cikkünkben is olvashat: a levendula fényigénye.

A levendula ültetési távolsága

Mikor elhatározzuk, hogy levendulával díszítjük kertünket, az elsődleges feladat a megfelelő hely megválasztása. Miután megvan a célpont, jöhet az ültetési távolság megválasztása.

A levendula 30 centimétertől akár 3 méter magasságig is megnőhet. A legjobb tanács, amit alkalmazhatunk, ha 60-90 centimétert hagyunk a tövek között ültetéskor.

Sok mindentől függ, mekkorára fog valójában megnőni a virágunk: a fajtája, a talaj minősége, a napsütés mértéke és a víz minősége-mennyisége mind-mind befolyásolja a növény végleges méretét. 

Ha megtehetjük és van elegendő helyünk, akkor hagyjunk inkább nagyobb távolságot a tövek között. Legfeljebb ritkásabban lesznek a levenduláink – de legalább meglesz a lehetőség a terjeszkedésre.

Ha ugyanis túl szorosan ültetjük őket, akkor összeérhetnek, amely nem kívánatos: egymás elől veszik el a tápanyagot, vizet, napfényt. Sőt, megbetegedés esetén a betegséget, kártevőket is könnyebben adják át egymásnakk.

Összegezve tehát…

60-90 centi közötti helyet hagyjunk ültetéskor, ez pont megfelelő a levendula ültetési távolságát illetően. Ha kellő teret hagyunk a növény növekedésére, a későbbiekben sem kell majd aggódnunk, ha nekilódul nak a növekedésben, fejlődésben.

Élvezzünk a színpompás lila színfoltokat és a csodálatos illatot, amelyekkel levendulánk meghálálja gondoskodásunkat!

További olvasnivalók a levenduláról:

Levendula fajtákLevendula termesztése
levendula fa
Levendula fa otthonunkban: útmutató lépésről lépésre

Levendula fa otthonunkban: útmutató lépésről lépésre

Ha még nem találkoztunk volna a kifejezéssel, a levendula fa nem más mint egy műkertészeti alkotás. Ez annyit jelent, hogy a levendula bokrokat hosszas idő- és energia ráfordításával egy fává próbálják formálni. A végeredmény nagyon érdekes és látványos, de sajnos...