Mindent a levenduláról

Levendula gondozása, levendula szaporítása, levendula metszése és még sok más információ!

Levendula mezők: helyszínek idehaza avagy hogyan legyen sajátunk?

Szerző: | Levendula termesztése

A levendula mezők csodálatos látványt nyújtanak, ki ne szeretne gyönyörködni sok-sok, szabályosan ültetett levendulában? Nem csak gyönyörködtet, de meg is nyugtat látványuk. Szerencsére nem kell nagyon messzire mennünk, hiszen a levendula nem igényel különleges klímát – idehaza is találhatunk levendula mezőket. Ezeket gyűjtöttük össze a cikkben, valamint írtunk arról is, hogyan lehet nekünk, odahaza is akár saját „mini” levendula mezőnk!

levendula mező

Levendula mezők Magyarországon

Szerencsére a levendula egy viszonylag igénytelen növény, nincsenek olyan szükségletei, amiket mi itt idehaza, Magyarországon ne tudnánk előteremteni. Sok napsütésre van elsődlegesen szükség, valamint jó vízelvezetésű talajra.

Ha ez a két tényező rendelkezésre áll, a levendula boldog lesz és létrejöhetnek a levendula mezők.

Magyarországon talán Tihany és Pannonhalma neve forrt össze leginkább a levendulával. Mindkét helyen megcsodálhatjuk a szép, katonás sorokba ültetett levendulákat: fesztiválok és „szedd magad” akciók is megrendezésre kerülnek időről-időre.

A Balaton partjánál maradva, Dörgicsén is több hektáron elterülő levendula mezőkkel találkozhatunk. Ha már Tihanyban járunk, ne hagyjuk ki Dörgicsét sem!

És még egy Balaton parti település: Balatonföldvártól alig 2-3 kilométerre található Kőrishegy, amely szintén csodálatos látványt nyújt.

Ahogy látható, június-július tájékán feltétlen érdemes ellátogatni a Balaton partjára, mert számos helyszínen látogathatók a mezők – és akár még haza is vihetünk egy kis levendulát otthonainkba.

Ezen kívül például Nyergesújfalun is találunk levendulát, és itt is megrendezésre kerül levendula fesztivál, „szedd magad” akcióval.

Levendula mező otthon?

Miért ne lehetne? Ha nem is akkora területen, mint a fentebb felsorolt helyszíneken, de egy „miniatűr”, néhány sorból álló levendula mező bátran kialakítható otthon is.

Ehhez ajánljuk figyelembe az oldalon található cikkeket a levendula fajtákról (egyesek alkalmasabbak lehetnek, mint mások), és az ültetési távolságról.

Egy kis türelemmel, gondoskodással akár egész nyáron csodálhatjuk ennek a csodálatos növénynek a virágait – ne féljünk belevágni, tényleg nem nehéz a termesztésük. 

További olvasnivalók a levenduláról:

Levendula fajtákLevendula termesztése
levendula fa
Levendula fa otthonunkban: útmutató lépésről lépésre

Levendula fa otthonunkban: útmutató lépésről lépésre

Ha még nem találkoztunk volna a kifejezéssel, a levendula fa nem más mint egy műkertészeti alkotás. Ez annyit jelent, hogy a levendula bokrokat hosszas idő- és energia ráfordításával egy fává próbálják formálni. A végeredmény nagyon érdekes és látványos, de sajnos...