Mindent a levenduláról

Levendula gondozása, levendula szaporítása, levendula metszése és még sok más információ!

Levendula illatosító: nem csak kellemes, de hasznos is!

Szerző: | Egyéb érdekességek

A levendulának nagyon jellegzetes illata van. Kellemes, kámforos. Azonban amellett, hogy kellemes, bizony hasznos is: gyógyhatással rendelkezik. Ugyanakkor ehhez valódi levendulára, illetve annak olajára van szükség. A boltban kapható levendula illatosítók többsége sajnos mesterséges illatanyagot használ. Ha ruhásszekrénybe keresünk illatosítót, miért nem próbálkozunk meg saját „gyártásúval”? Ehhez tippek a cikkben!

levendula illatosító

Levendula illatosító a boltból?

Levendula illatosítóból akad bőven a drogériák polcain. Szánjuk őket akár a ruhásszekrénybe, a fürdőszobába, a legkisebb helyiségbe – találni fogunk. A csomagolások élénk lila színnel hívják fel magukra a figyelmet.

Azonban kevesen vannak, akik tudatos vásárlóként kosárba helyezés előtt veszik a fáradságot, hogy leemeljék a polcról az adott terméket és olvasgassanak egy kicsit. Ugyan csak egy illatosítóról van szó, miért lenne fontos, hogy mi az összetétel?

Bizony, azért számít. Sajnos a mai világban szinte az élet minden területén vegyszerek között mozgunk. Ételeinkben adalékanyagok, mesterséges színezékek, aromák vannak jelen. Kis tudatossággal azonban el tudjuk kerülni ezek egy részét.

Péládul úgy, ha „gyártunk” magunknak odahaza házi levendula illatosítót!

Igen, jogos, ehhez tennünk kell egy kicsit, de higgyük el, megéri! Egy ici-pici fáradsággal megtermelhetjük magunk számára a levendulát – sőt! 1-2 éven belül akár az egész családot meglephetjük egy levendula illatosítóval.

Amellett, hogy kellemes illatú, még pozitív hatása is van – sőt, ajándékként még örömöt is szerezhetünk vele. És nem is olyan bonyolult…

Levendula illatosító házilag? Naná!

Ha van otthon egy kiskertünk, a legkönnyebb dolgunk van. De ha csak teraszunk, erkélyünk, balakonunk van – vagy akár csak egy folyosó vagy ablak, ahová ki tudunk helyezni egy cserepet, már meg is van oldva az első lépés.

Másodjára látogassunk el egy közeli kertészetbe, gazdaboltba vagy barkácsáruházba, és keressünk levendulát.

Magot is vásárolhatunk, de gyorsabban érhetünk el eredményt, ha palántát vagy akár kész növényt vásárolunk. Ha előbbieket választjuk, fussuk át a levendula ültetéssel kapcsolatos cikkeinket. (Új oldalon nyílnak meg.)

Cserépben is bátran termeszthetjük a levendulát, nem lesz probléma és így is le tudjuk majd aratni a termésünket.

Levendula illatosító a szekrényünkben

Akár boltban vásároljuk, akár le tudtunk aratni egy kisebb adagot, a szárított levendula egyik legjobb felhasználási módja a ruhásszekrényben van. Könnyedén előfordulhat ugyanis, hogy a ruhamolyok megtelepednek és megrágják ruháinkat.

Erre a levendula illata kiváló, ugyanis a molyok nem igazán kedvelik a levendulát – hogy finoman fogalmazzunk.

Amellett, hogy hasznos, de természetesen illatosít is – ruháinknak kiváló, friss aromát kölcsönöz. Ki ne vágyna erre, mikor egy nehezen induló reggelen a levendula csodás illata járja át a szekrényből előkerülő öltözékünket?

Nyugtat is, nem csak illatosít!

Ha akadnak álmatlan éjszakáink, vagy szimplán csak egy stresszes napon vagyunk túl, szintén hívhatjuk segítségül a levendulát.

Ha van egy kis kézügyességünk, varrjunk egy kisebb zsákot. Ha nem vagyunk alkotó-kedvünkben, vásárolhatunk is. Majd töltsük bele a szárított, morzsolt levendula virágokat.

A zsákot varrjuk aztán be, és helyezzük a párnánk közelébe. Garantáltan segítségünkre lesz illata a jobb, pihentetőbb alvásban.

Fontos tudni, hogy csak és kizárólag a valódi levendulának (legyen az a virág szárított, morzsolt formája, vagy akár olaj állag) van gyógyhatása. A bolti levendula illatosítók többsége szintetikus illatanyagot tartalmaz, ami sajnos csupán illatában imitálja a levenduláét, „tudásában”, gyógyhatásában egyáltalán nem ér fel azzal.

Ha tehetjük, mindenképp válasszuk az igazi levendulát, így saját, valódi levendula illatosítónk lehet – és talán még olcsóbban is megússzuk a dolgot!

További olvasnivalók a levenduláról:

Levendula fajtákLevendula termesztése
levendula fa
Levendula fa otthonunkban: útmutató lépésről lépésre

Levendula fa otthonunkban: útmutató lépésről lépésre

Ha még nem találkoztunk volna a kifejezéssel, a levendula fa nem más mint egy műkertészeti alkotás. Ez annyit jelent, hogy a levendula bokrokat hosszas idő- és energia ráfordításával egy fává próbálják formálni. A végeredmény nagyon érdekes és látványos, de sajnos...