Mindent a levenduláról

Levendula gondozása, levendula szaporítása, levendula metszése és még sok más információ!

Mikor, és hogyan történik a levendula aratás?

Szerző: | Levendula ápolása, Levendula termesztése, Levendula virágzás

A levendulák pompás virágú növények. Leginkább a lila színűek ismertek, de léteznek belőle rózsaszín, sőt, akár fehér virágúak is! A virágok értékes olajat rejtenek, amelyet számos módon felhasználhatunk. Ehhez azonban előbb valamilyen úton-módon le kell őket aratni a növényről. Ebben a cikkben erről lesz kicsit bővebben szó: mikor és hogyan történik a levendula aratás?

levendula aratás

A levendula, kertünk dísze

A Földközi tenger vidékéről származik, de nagyon sok helyen képes megélni. Idehaza is számos helyen láthatjuk: talán Tihany és Pannonhalma neve forrt össze leginkább a levendulával.

Évelő növény, egészen pontosan félcserje. A fajtákat illetően: mindegyik egy kicsit más. Vannak ellenállóbb és kevésbé ellenálló fajták. Vannak, amelyek jellegzetes levendula illattal rendelkeznek, míg mások enyhébb aromát árasztanak magukból.

Méretüket tekintve is különfélék: 30 centi magasságtól egészen a 90 centi magasságig is megnőhetnek. A magasabbra növő fajták alkalmasak leginkább a vágott virágként való felhasználásra.

Mi a legmegfelelőbb időpont a levendula aratásra?

Mindennek megvan a maga ideje, ahogy szokás mondani. Nincs ez másképp a levendula aratással sem. Ha eltaláljuk a megfelelő időt, akkor ez afféle „win-win” (mindkét fél számára kedvező) szituáció lesz: nemcsak magunkat örvendeztetjük meg a levágott ágakkal és virágokkal, de a növénynek is jót teszünk.

Mikor is van tehát ez az időpont? Amikor úgy észleljük, hogy a rügyek, bimbók már megjelentek, de a virágok még nem nyíltak ki, akkor kell lépnünk. Ez lesz a tökéletes időpont a levendula aratás megkezdésére.

Így ugyanis, mikor a levágott szárak és vele együtt a virágok megszáradnak, sokkal könnyebben le fognak esni, könnyebb lesz őket összegyűjteni. További előnye ennek az időzítésnek, hogy csukott állapotban a virágok sokkal inkább megtartják az illatukat – és színüket is! 

Az alábbi képen jól látszik a különbség. A bal oldali száron zárt állapotban lévő virágokat láthatunk. A középsőn zárt, de már kinyílt virágok is látszanak. A jobb oldalin egy már elvirágzott virágo látható. Levendula aratáskor próbáljunk meg a bal oldali szárhoz hasonlóakat begyűjteni!

Kép forrása: https://gardentherapy.ca

Ha sikerült a művelet, azzal valóban a növénnyel is jót teszünk. Növekedésre és újbóli virágzásra serkentjük, amely hosszú távon megerősíti levendulánkat.

A begyűjtött, szárított virágokat pedig kiválóan alkalmazhatjuk például a ruhásszekrényünkben: illata elriasztja a molyokat, egyúttal finom illatot kölcsönöz ruháinknak is.

 

További olvasnivalók a levenduláról:

Levendula fajtákLevendula termesztése
levendula fa
Levendula fa otthonunkban: útmutató lépésről lépésre

Levendula fa otthonunkban: útmutató lépésről lépésre

Ha még nem találkoztunk volna a kifejezéssel, a levendula fa nem más mint egy műkertészeti alkotás. Ez annyit jelent, hogy a levendula bokrokat hosszas idő- és energia ráfordításával egy fává próbálják formálni. A végeredmény nagyon érdekes és látványos, de sajnos...