Mindent a levenduláról

Levendula gondozása, levendula szaporítása, levendula metszése és még sok más információ!

A levendula ültetése tavasszal: a tökéletes időpont?

Szerző: | Levendula ültetése

Az örökzöld levendula cserjék kora nyártól csodálatos virágaikkal derítenek minket jobb kedvre. Nem is beszélve illatukról. Ahhoz azonban, hogy ilyen kellemes élményben lehessen részünk, előbb el kell ültetnünk a levendulánkat. Talán nem árulunk el óriási titkot azzal a kijelentéssel, hogy bizony, a levendula ültetése tavasszal ideális és megfelelő. Lássuk a részleteket!

levendula ültetése tavasszal

A levendula ültetése tavasszal ideális

Gyakorlatilag a kora tavaszi fagyok elmúltától egészen késő nyárig-őszig lehetőségünk van a levendula ültetésére.  Ugyanakkor azt is fontos kiemelni, hogy az első késő őszi-téli fagy beköszönte előtt a frissen ültetett levendulánknak legalább 2 hónapra szüksége van ahhoz, hogy megfelelő gyökereket eresszen. Ez biztosítja túlélését a hidegebb időszakban.

Akárhogy is nézzük tehát, mindenképpen a tavaszi időpont a tökéletes választás a levendula ültetésére. Ekkor már a föld sem túl hideg a friss napsugaraknak köszönhetően, ugyanakkor még forróság sincs, ami esetleg veszélyeztetné az életben maradást.

A tavasz röbb szempontból is fontos évszak levendulánk számára: nem csak az ültetés, de a metszés is ekkor kell megtörténjen. (Legalábbis a nagyobb léptékű metszés, mert nyáron is, a virágok aratásával is történik egy metszés.) A levendula tavaszi metszéséről is van egy kisebb irományunk az oldalon (kattintással elérhető).

Nos, azt már tehát tudjuk, hogy a levendula ültetése tavasszal megfelelő, de hogyan lássunk neki az ültetésnek?

 

A levendula ültetéséről általánosságban

Akár nyáron, akár bármikor máskor jutunk el az ültetéshez, van néhány jótanács, tipp, amit nem árt betartani. Ezekről részeltesen írtunk a Levendula palánta ültetése címet viselő cikkünkben (kattintással elérhető). Ajánljuk figyelmetekbe, mert egy-két kevésbé ismert jótanácsot is közre adtunk.

Ha csak nagyon röviden szeretnénk összefoglalni: óvatosan szabadítsuk meg a műanyag edénytől a palántát, majd finom mozdulatokkal vágjuk át a gyökereit, lazítsuk fel a talaját. Ennek okait feltétlen érdemes elolvasni a cikkben – nem árt jól csinálni. 

Aztán jöhet a földbe helyezés: főszabály szerint egyszintbe helyezhetjük a földdel. Jól nyomkodjuk le a levegőbuborékok távozását elősegjtve, majd következik az öntözés.

Bár a levendula szárazságtűrő növény, az ültetéskor és az ezt követő időszakban kritikus, hogy elegendő vízzel lássuk el. Készítsünk egy kis árkot a növény köré, amely biztosítja a megfelelő ellátást.

Összegezve: ha a levendula ültetése tavasszal történik, akkor a legnagyobb esélyt adjuk meg levendulánk számára az életben maradáshoz, és a gyökerezéshez.

 

További olvasnivalók a levenduláról:

Levendula fajtákLevendula termesztése
levendula fa
Levendula fa otthonunkban: útmutató lépésről lépésre

Levendula fa otthonunkban: útmutató lépésről lépésre

Ha még nem találkoztunk volna a kifejezéssel, a levendula fa nem más mint egy műkertészeti alkotás. Ez annyit jelent, hogy a levendula bokrokat hosszas idő- és energia ráfordításával egy fává próbálják formálni. A végeredmény nagyon érdekes és látványos, de sajnos...