Mindent a levenduláról

Levendula gondozása, levendula szaporítása, levendula metszése és még sok más információ!

Mikor virágzik a levendula? Erre keressük a választ a cikkben

Szerző: | Levendula virágzás

Mikor virágzik a levendula? A kérdés megválaszolása előtt tisztáznunk kell egy-két dolgot. Számos tényező befolyásolja ugyanis a virágzást. Sorra vesszük ezeknek javát és megnézzük, melyik hogyan hat a virágzásra.

mikor virágzik a levendula

Mikor virágzik a levendula? No de melyik levendula?

No de melyik levendula? Tettük fel a kérdést az alcímben. Akik nem ismerkedtek még meg közelebbről ezzel a csodálatos növénnyel, azoknak talán új információ lehet, hogy a levendulának rengeteg fajtáját ismerjük.

28 féle faj és 200-nál is több fajta nő szerte a világon. És jól sejti a kedves Olvasó, nem mindegyik fajtának egyforma a virágzási ideje.

Ez tehát az első szempont, amit a „mikor virágzik a levendula” kérdés kapcsán vizsgálni kell.

Ha ügyesek vagyunk, akkor akár késő tavasztól késő őszig levendula virágokban pompázhat kertünk. Hiszen például a Közösnéges levendula (más nevén Orvosi vagy Angol levendula) késő tavasztól kora nyárig, míg a Francia levendula kora nyártól egészen késő őszig hozza virágait.

Tényezők, amelyek befolyásolják a levendula virágzását

Sok olyan tényező van a fajtán kívül is még, amely befolyásolja a virágzást. Összefoglalóan elmondható, hogy a gondozás nagyon sok mindent befolyásol, így a virágzást is természetesen.

Ha növényünk jól érzi magát ott, ahova ültettük, akkor biztosan virágokkal fog megörvendeztetni minket. Ehhez első körben figyelni kell például földjére: szárazabb, kövesebb, homokosabb talajt kedvel.

Aztán ott van még a fényigény kérdése. Erről egy egész cikket írtunk: röviden összegezve, a levendula nagyon igényli a napfényt. Olyan helyre ültessük, ahol legalább 6 órát sütheti  a nap.

A locsolást illetően: ne vigyük túlzásba: és ez nem a víz mennyiségét illeti, hanem sokkal inkább az alkalmak számát. Ha már kifejlett levendulánk van, és kertbe ültettük, elegendő 3 hetente öntöznünk. Ha nagyon kiszáradtnak látjuk a földet, lehet kicsit gyakrabban.

Arra viszont figyeljünk, hogy hagyjuk kiszáradni a föld java részét az újbóli öntözés előtt, mert sokkal inkább a sivatagi körümények sarkallják virágzásra a levendulát, mintsem a vizes föld. (Sőt, ez rothadást is eredményezhet!) 

Miért nem virágzik a levendula?

Röviden és tömören: valamilyen tekintetben nem érzi megfelelően magát. Hosszasan lehetne taglalni, és ezt bizony meg is tettük a Miért nem virágzik a levendula című cikkünkben (kattintással elérhető). 

Milyen virágot hoz, mikor virágzik a levendula?

A levendula lila virágot hoz, vághatnánk rá gyorsan. Nem ilyen forrón eszik a kását: a lila szín ugyanis csak egy a sok közül. Ahogy említettük már, 200-nál is több fajta levendula létezik, így mikor virágzik a levendula, az bizony nem csak lila lehet! A rózsaszíntől egészen a fehér színűig léteznek virágok!

Különlegesek, annyi biztos! A legelterjedtebb és a legjellemzőbb szín azonban mindenképpen a lila.

További olvasnivalók a levenduláról:

Levendula fajtákLevendula termesztése
levendula fa
Levendula fa otthonunkban: útmutató lépésről lépésre

Levendula fa otthonunkban: útmutató lépésről lépésre

Ha még nem találkoztunk volna a kifejezéssel, a levendula fa nem más mint egy műkertészeti alkotás. Ez annyit jelent, hogy a levendula bokrokat hosszas idő- és energia ráfordításával egy fává próbálják formálni. A végeredmény nagyon érdekes és látványos, de sajnos...