Mindent a levenduláról

Levendula gondozása, levendula szaporítása, levendula metszése és még sok más információ!

Miért nem virágzik a levendula? Itt az okok listája!

Szerző: | Levendula ápolása, Levendula virágzás

Nevelgeted a levendulát, de nem akar virágozni? Vajon miért nem virágzik a levendula? Ennek bizony lehet egynéhány oka, ebben a cikkben ennek próbálunk utánajárni. Nincs is szebb, mint egy csodaszépen virágzó, lila levendula – lássuk, milyen okok állhatnak a virágzás elmaradásának hátterében!

miért nem virágzik a levendula

A levendula virága

A levendula csodálatos illatú illóolaját a növény virágából nyerik. Éppen ezért nem is csupán a látvány miatt fontos, hogy levendulánk virágozzon, de az illatanyag miatt is, hiszen számos módon felhasználhatjuk odahaza is.

Nem létezik egyetlen csodaszer, amellyel megválaszolhatjuk a címadó, miért nem virágzik a levendula kérdést. Van azonban jónéhány olyan dolog, amit nem árt megvizsgálni.

Összeállítottunk egy listát, amelyen végighaladva talán közelebb kerülünk a megoldáshoz, és elősegíthetjük növényünk virágzását.

Miért nem virágzik a levendula? Itt a lista!

Lássuk a listát – haladj sorra és vizsgáld meg, vajon Nálad miért nem virágzik a levendula!

  1. Még túl fiatal a növény: sok esetben szimplán csak türelmetlenek vagyunk. A levendula ugyanis gyakran 1-2 évig is csak a növekedésre fókuszál. Ebben az életszakaszában kevés ereje, energiája jut a virágzásra, így a miért nem virágzik a levendula kérdésre választ adhat a növény életkora. Legyünk egy kicsit türelmesebbek, és meglátjuk, meghálálja majd szeretett virágunk a törődést!
  1. „Boldogtalanság”: ha az ember nem érzi magát boldognak, rosszabbul teljesít, kedvetlen lesz és elveszíti minden motivációját. Nincs ez másképp a növényeknél sem. A levendula boldogtalanságának számos oka lehet, ezeket fogjuk a következőkben felsorolni – néhány ötletet adva orvoslásukra.
  1. Nem megfelelő talaj: a korábbiakban írtunk már egy cikket arról, milyen talajt szeret a levendula. Érdemes utánaolvasni, majd megszemlélni a földjét, hátha ez okozza a a virágzás elmaradását.
  1. Túl kevés napfény: egy virág sem élhet napfény nélkül, ez a levendulákra hatványozottan igaz. Rendkívül napfénykedvelő növény, fényigénye is nagy. Ez azt jelenti, hogy olyan helyen érzi jól magát, ahol legalább 6 órán át süti a nap.
  1. Kevés vagy éppen túl sok víz: minden növény egyik alapkérdése az öntözés. Sőt, nem is feltétlen a víz mennyisége számít leginkább, hanem az öntézés ideje. Az egyik legfontosabb tudnivaló, hogy nyáron lehetőleg ne délidőben öntözzük levendulánkat, amikor a legnagyobb hőmérséklet és napsütés éri. Várjuk meg vele a késő délutánt, de kezdhetjük reggeli öntözéssel is a napot.
  1. Metszés: amikor látjuk, hogy levendulánk lila virágai elvirágoztak, feltétlen vágjuk le őket. Nem csupán a virágokat, hanem nyugodtan a szárakat is metsszük le. Több cikket is írtunk a témában – bátran böngésszük át a levendula metszésével kapcsolatos tudnivalókat. (Új oldalon nyílik a link.)
  1. A végére két olyan tényezőt hagytunk, amivel sajnos túl sok mindent nem tudunk kezdeni. Az egyik ezek közül a nem megfelelő beszerzési forrás. Előfordul, hogy a kereskedők „kizsákmányolják” a növényt: tápszerekkel és egyéb módszerekkel elérik, hogy virágokban pompázva kerülhessen a vásárlók elé. Sajnos azonban ez után a növény, a sokkhatás következtében gyakorlatilag képtelen lesz virágokat hozni – legalábbis jóideig. Ezt úgy tudjuk elkerülni, ha csak megbízható forrásból vásároljuk meg levendulánkat.
  1. A másik ok, amin nem tudunk segíteni az a genetika. Egyes levendulák genetikai állományuk miatt kevésbé koncentrálnak a virágzásra, inkább a növekedésre helyezik a hangsúlyt. Ez kicsit mindig lutri, de azért szerencsére nem túl gyakori jelenség – és az is elképzelhető, hogy csak átmeneti. 1-2 évet mindenképp várjunk vele, adjunk időt a növénynek!

  További olvasnivalók a levenduláról:

  Levendula fajtákLevendula termesztése
  levendula fa
  Levendula fa otthonunkban: útmutató lépésről lépésre

  Levendula fa otthonunkban: útmutató lépésről lépésre

  Ha még nem találkoztunk volna a kifejezéssel, a levendula fa nem más mint egy műkertészeti alkotás. Ez annyit jelent, hogy a levendula bokrokat hosszas idő- és energia ráfordításával egy fává próbálják formálni. A végeredmény nagyon érdekes és látványos, de sajnos...