Mindent a levenduláról

Levendula gondozása, levendula szaporítása, levendula metszése és még sok más információ!

Mik a levendula jellemzői, legfőbb ismertetőjegyei?

Szerző: | Egyéb érdekességek, Levendula termesztése

Hogyan ismerhetjük fel a levendulát, mik a levendula jellemzői? Léteznek olyan ismertetőjegyek, amelyek alapján egyértelműen beazonosíthatjuk, hogy levendulával van dolgunk. Ebben az irományban ezeket vettük sorra.

levendula jellemzői

A levendula jellemzői közül a legismertebb…

Talán a legfőbb ismertetőjegye a csodálatos lila szín. Nem is véletlen, hogy egy színkód, egy színfajta is viseli a nevét: levendula lila. (Erről bővebben cikkünkben olvashattok.)

Minden bizonnyal egy lila színű növény láttán elsőre mindenki arra tippelne, hogy ez bizony egy levendula. Nem is csoda, hiszen lila színe valóban a levendula talán legismertebb és legfőbb jellemzője.

Zárójeles megjegyzés, hogy bár kevésbé ismert és jellemző, de léteznek rózsaszín, sőt fehér virágú fajták is!

 

Illatanyag, mint ismertetőjegy

Mi más is következhetne a sorban, mintsem az illata. A levendulának nagyon jellegzetes illata van, összetéveszthetetlen. A kellemes aromát virágai ontják – feltétlen érdemes begyűjteni őket, mert számos célra felhasználható.

Egyébiránt, nem minden levendulafajtának van egyforma illata. A többségnek nagyon hasonló aromája van, de például a Nyugati levendula (Egyiptomi levendula néven is ismert) illata sokkal inkább az oregánó fűszernövényhez hasonlít, mintsem a „valódi” levendula illathoz.

 

További jellemzők

Ha találtunk egy növényt, ami lila virágokat hoz és erős illata van, elég valószínű, hogy sikerült beazonosítanunk a levendulát. Ha netán még mindig kétkednénk, akkor érdemes megvizsgálnunk a szárakat. A levendulának erős, hosszúkás, száraz-hatású, botszerű szárai vannak – ezen helyezkednek el apró virágai.

Ha ez is stimmel, akkor minden kétséget kizáróan levendulával van dolgunk – élvezzük látványát és kellemes, nyugtató hatású illatanyagát!

További olvasnivalók a levenduláról:

Levendula fajtákLevendula termesztése
levendula fa
Levendula fa otthonunkban: útmutató lépésről lépésre

Levendula fa otthonunkban: útmutató lépésről lépésre

Ha még nem találkoztunk volna a kifejezéssel, a levendula fa nem más mint egy műkertészeti alkotás. Ez annyit jelent, hogy a levendula bokrokat hosszas idő- és energia ráfordításával egy fává próbálják formálni. A végeredmény nagyon érdekes és látványos, de sajnos...