Mindent a levenduláról

Levendula gondozása, levendula szaporítása, levendula metszése és még sok más információ!

A levendula lila – mint szín

Szerző: | Egyéb érdekességek

A levendula lila virágokkal örvendeztet meg minket többnyire. Többnyire, hiszen létezik rózsaszín, sőt akár fehér színű levendula virág is. Ennek ellenére jól mutatja, hogy mennyire összeforrt a lila a levendulával, hogy még egy színt is a növényről neveztek el. A levendula lila színről lesz most szó itt a cikkben – írásban és képi anyagban egyaránt.

levendula lila

Levendula lila szín

Az RGB színskálán (ahol az R: Red – piros, G: Green – zöld, B: Blue – kék) „Levendula lila” megnevezést viselő színkód a következő: #967bb6. Ez a szín 58.8%-ban pirosból, 48.2%-ban zöldből és 71.4%-ban kékből tevődik össze.

A CMYK skálán (C: Cyan – cián, M: Magenta – magenta, Y: Yellow – sárga, K: Black – fekete) 17,6% cián, 32.4% magenta, 0% sárga és 28.6% fekete szjnekből tevődik össze a szín.

A legközelebbi webkompatibilis színkód a #9966cc.

levendula lila színkódja

Komplementer színe

Nem más, mint a következő kóddal rendelkező zöld szín: #9bb67b

levendula lila komplementer színe

A levendula lila monokróm színskálája

levendula lila monokróm színei

Nagyon sok helyen alkalmazhatjuk a lila szín bármely árnyalatát. Otthonunkban akár a falnak is választhatjuk ezt a színt: egyszerre nyugtató és felvidító. Nappaliba, gyerekszobába, de még konyhába is tökéletes választás lehet.

Érdekes, hogy az utakra valahogy még nem gyűrűzött be a lila szín, nem túl gyakoriak az ezt a szín viselő járművek: sem autók, sem motorok. Ki tudja, ami késik, nem múlik? Meglátjuk!

További olvasnivalók a levenduláról:

Levendula fajtákLevendula termesztése
levendula fa
Levendula fa otthonunkban: útmutató lépésről lépésre

Levendula fa otthonunkban: útmutató lépésről lépésre

Ha még nem találkoztunk volna a kifejezéssel, a levendula fa nem más mint egy műkertészeti alkotás. Ez annyit jelent, hogy a levendula bokrokat hosszas idő- és energia ráfordításával egy fává próbálják formálni. A végeredmény nagyon érdekes és látványos, de sajnos...