Mindent a levenduláról

Levendula gondozása, levendula szaporítása, levendula metszése és még sok más információ!

Nyugati levendula: Lavandula multifida, a levendula egyik fajtája

Szerző: | Levendula fajták

Nyugati levendula, Lavandula multifida, Páfrány(os) levelű levendula, Egyiptomi levendula. Igen, ez bizony mind egy és ugyanazon növény, amelyet számos néven ismerhetünk. Néhány információt gyűjtöttünk össze erről a levendula fajtáról, ezeket olvashatjátok az alábbiakban.

nyugati levendula

A Nyugati levendula elnevezése, származása

Ahogy a bevezetőben már felsoroltuk, a nyugati levendula számos más néven ismert. Latin neve a Lavandula multifida. Páfrány(os) levelűnek azért nevezik (meglepő módon), mert levelei páfrány-szerűek. 

A növény a Földközi-tenger déli vidékeiről származik, úgymint az Ibériai-félsziget, Szicília illetve a Kanári-szigetek. 

A Nyugati levendula megjelenése, virágzása

Örökzöld növény, szárai szürkék és gyapjasak, levelei dupla tollúak. A virágok színe sötétkék vagy lila, melyek a hosszú szárakon helyezkednek el. A szárak 40-60 centiméteresre nőhetnek, a virágok 6 centisek is lehetnek. A vetést követő első évben akár már virágot is hozhat.

Hűvösebb földrajzi szélességen nem télálló, érzékeny a hidegre, de évelő növény.

A Nyugati levendula virágainak illata érdekes módon kevésbé a levendulákra jellemző illat, sokkal inkább az oreganó fűszernövényre hasonlító illattal, aromával rendelkezik.

Egész nyáron virágzik (júniustól szeptemberig), a fagyok beköszöntéig. Ahol enyhébbek a telek, ott még a téli időszakban is virágozhat.

 

Ültetése, felhasználása

Gyönyörű színe miatt kertünk éke lehet: akár dísznövényként, akár gyógynövényként ültetjük.

Ültethetjük előkertbe, sziklakertbe, gyógnyövénykertbe. Különösen akkor mutatós, ha többet ültetünk belőlük: szürke száraik és sötétkékes-lilás virágaik csodás kontrasztot alkotnak.

Az ültetéssel kapcsolatos információkat, tanácsokat itt olvashatjátok. (Új oldalon nyílik.)

Járdák, térkövek, kerti utak széleire ültetve is nagyon mutatós tud lenni.

Leveleit szárítva, esetleg morzsolva kis zsákokba gyűjtve szekrényeinkbe helyezhetjük, elűzi a ruhamolyokat – amellett, hogy kellemes illatot biztosít ruháinknak.

További olvasnivalók a levenduláról:

Levendula fajtákLevendula termesztése
levendula fa
Levendula fa otthonunkban: útmutató lépésről lépésre

Levendula fa otthonunkban: útmutató lépésről lépésre

Ha még nem találkoztunk volna a kifejezéssel, a levendula fa nem más mint egy műkertészeti alkotás. Ez annyit jelent, hogy a levendula bokrokat hosszas idő- és energia ráfordításával egy fává próbálják formálni. A végeredmény nagyon érdekes és látványos, de sajnos...