Mindent a levenduláról

Levendula gondozása, levendula szaporítása, levendula metszése és még sok más információ!

A levendula évelő növény? Minden, amit tudni lehet a kérdésről!

Szerző: | Egyéb érdekességek, Levendula termesztése

Évelő a levendula? Gyakorlatilag mindenhol azt az információt találjuk, hogy igen, a levendula évelő növény. A válasz azonban nem ilyen egyszerű a címben feltett kérdésre. Erről lesz most szó az alábbiakban. 

levendula évelő

A levendula valójában… 

A levendula valójában félcserje. Igen, mondhatjuk, hogy ez gyakorlatilag csak terminológia, magyarán szaknyelv kérdése. Mégis, óriási különbséget jelent a levendulánk gondozása szempontjából.

Ha például a levendulát, mint egy lágy szárú növényt próbálnánk metszeni, sajnos az valószínűleg nem élné túl ezt a műveletet. Ezért sem mindegy, hogy is nevezzük, hova is soroljuk a levendulát.

Nagyjából 28 féle levendula fajt és ezen belül is több mint 200 fajtát ismerünk.

Definíció szerint

A félcserjék definíciójuk szerint alacsony növésű, bokor-szerű növények, melyeknek fás, évelő tövük és lágy száruk van. A fás növekedés olyan rügyeket hoz, amelyek évről évre új szárakat teremnek.

A lágy szárú évelő növény olyan növény, amely legalább 3 évet él, az évente visszatérő, tartós gyökerekből, vagy a föld alatt elhelyezkedő egyéb szervekből kifejlődve. 

A félcserjék metszése

Félcserjék esetén sosem szabad túlságosan visszavágni a növényt. Ilyenkor nagy az esélye ugyanis annak, hogy eltávolítjuk az újranövekedéshez szükséges forrásokat: a regenerálódásért felelős szöveteket.

Ehelyett, kora tavasszal metsszük meg levendulánkat, mikor az első friss levelek megjelennek. Ekkor a növény tetejéből nagyjából 1/3 részt vágjunk vissza.

A levendula évelö növény, mikor visszavágjuk, akkor kap új erőre és ekkor kezd friss szárak, majd virágok növesztésébe.

Ha már idősebb, korosabb növényünk van, akkor kissé jobban is visszavághatjuk azt, hogy több elszáradt fás részt tudjunk eltávolítani.

Ezzel ellentétben, a lágy szárúak metszése… 

A lágy szárú növények visszavágása ezzel ellentétben sokkal inkább ősszel vagy kora télen történik, amikor a virágzás és a növény növekedése már megállt.

Ha a levendulákat, mint félcserjéket ősszel vágnánk, ezzel arra serkentenénk a növényt, hogy hozzon új, friss szárakat és virágokat. Ezek azonban a hidegebb évszakban sérülnének, elfagynának.

Emiatt pedig a növénynek nem lenne elég energiája arra, hogy tavasszal kezdjen növekedésbe, virágzásba. Nem mindegy tehát, hogy bár a levendula évelö növény, de miként bánunk vele.

Figyeljünk oda levendulánkra, és egész biztosan meg fogja hálálni a törődésünket!

 

További olvasnivalók a levenduláról:

Levendula fajtákLevendula termesztése
levendula fa
Levendula fa otthonunkban: útmutató lépésről lépésre

Levendula fa otthonunkban: útmutató lépésről lépésre

Ha még nem találkoztunk volna a kifejezéssel, a levendula fa nem más mint egy műkertészeti alkotás. Ez annyit jelent, hogy a levendula bokrokat hosszas idő- és energia ráfordításával egy fává próbálják formálni. A végeredmény nagyon érdekes és látványos, de sajnos...