Mindent a levenduláról

Levendula gondozása, levendula szaporítása, levendula metszése és még sok más információ!

Angol vagy Francia levendula? Melyiket válasszuk kertünkbe?

Szerző: | Levendula fajták

Angol vagy Francia levendula? Talán mikor levendula vásárlásra adjuk a fejünket, akkor szembesülünk a ténnyel, hogy nem minden levendula egyforma. Bizony, számos fajtája létezik a levendulának, amikből válogathatunk. Ilyen az Angol vagy a Francia levendula is, erről a két fajtáról olvashatunk itt most.

angol vagy francia levendula

Az Angol levendula 

Az Angol levendula, latin nevén a Lavandula angustifolia (Angol levendula vagy Közönséges levendula, ahogy még nevezik). Nevét valószínűleg onnan kapta, hogy az angol parfümipar számára fejlesztették ki.

Számos típusa létezik, például: Munstead, Hidcote, Royal Velvet, Vera.

Talán a legelterjedtebb levendula-fajta, kiskertek és otthonok leggyakoribb lakója. Szívós növény, állja a telet is – talán ezért is népszerű annyira. Alkalmas cserépben való termesztésre is, mert ellenállóbb a többi fajtával szemben.

A kisebb növésű levendulafajták közé tartozik, kompakt mérete miatt is választják többen a cserépben való termesztését – emiatt például balkonok éke is lehet.

Többnyire a maximális magasság, amire megnőhet 60 centiméter. Illatát tekintve az igazi levendula-illat jellemzi.

Szóval, akkor Angol vagy Francia levendula? A döntéshez szükséges megismerkednünk a Francia fajtával is, ez következik most.

 

A Francia levendula 

A Francia levendulát elnevezésével kapcsolatban nagy a kavarodás. Erről bővebben írtunk már az oldalon a Francia levendulát bemutató cikkben. Most csak röviden: latin neve Lavandula dentata.

Nevét leveleinek fogazott széle (dent) miatt kapta.

Mutatós, tömzsi virága tetején élénkebb színű murvalevél trónol. Virágainak színe finomabb, gyengédebb a hagyományos levendula lilánál.

Méretét tekintve a Francia levendula közepes méretűnek számít a levendulákat tekintve. Magassága 30-90 centi közé tehető (szemben mondjuk Angol levendulával, amiről fentebb olvashattuk, hogy kisebb méretet érhet el.)

Amellett, hogy nagyon sokáig képes virágozni, ellenállóképességét tekintve sérülékeny. Nem tolerálja jól az extrém hőmérsékleteket, főleg a hidegre érzékeny.

Ennek is számos típusa létezik: Grosso, Provanszi, Giant Hidcote, Phenomenal

 

Ne tévesszen meg minket az elnevezésük: Angol levendulát nem csak Angliában, és Francia levendulát sem csak Franciaországban termesztenek. Mindkettő világszerte ismert és elérhető – ilyen szempontból tehát nincs különbség köztük.

Az Angol levendulával szemben a Francia fája sokkal kevésbé szívós: érzékenyebb a télre, a hidegre, így kisebb eséllyel vészeli át a legzordabb évszakot.

Angol vagy Francia levendula? Melyik mellett tegyük le a voksunkat?

Ha röviden akarnánk válaszolni, akkor azt mondhatjuk, hogy ez leginkább attól függ, hova, milyen környezetbe és célra szánjuk.

Döntő lehet a kérdés, hogy cserépbe vagy kertbe szánjuk a növényt? Amennyiben cserépbe, akkor gyakorlatilag egyértelmű, hogy Angol levendulát lenne célszerű választani – a méretek miatt. (Egyébként fel kell készülnünk az átültetésre, vagy a kertbe való kiültetésre, ami rizikós művelet lehet.)

További fontos szempont az illat. Ha kifejezetten a levendula jellegzetes aromájára, illatára vágyunk, akkor is eldöntött a kérdés: az Angol levendula a mi választásunk.

Ha viszont magasabbra növő növényt keresünk, aminek kevésbé erős az aromája, akkor válasszuk a Francia levendulát.

Bárhogy is döntünk, lila színével egész biztosan csodás színfoltja lesz kertünknek az Angol vagy a Francia levendula is!

További olvasnivalók a levenduláról:

Levendula fajtákLevendula termesztése
levendula fa
Levendula fa otthonunkban: útmutató lépésről lépésre

Levendula fa otthonunkban: útmutató lépésről lépésre

Ha még nem találkoztunk volna a kifejezéssel, a levendula fa nem más mint egy műkertészeti alkotás. Ez annyit jelent, hogy a levendula bokrokat hosszas idő- és energia ráfordításával egy fává próbálják formálni. A végeredmény nagyon érdekes és látványos, de sajnos...