Mindent a levenduláról

Levendula gondozása, levendula szaporítása, levendula metszése és még sok más információ!

A levendula ültetése nyáron: tudnivalók és tippek

Szerző: | Levendula ültetése

Az örökzöld levendula cseréjék kora nyártól csodálatos virágaikkal derítenek minket jobb kedvre. Nem is beszélve illatukról. Ahhoz azonban, hogy ilyen látványban és aromában lehessen részünk, előbb el kell ültetnünk a levendulánkat. Bár nem a legjellemzőbb évszak erre a célra, de a levendula ültetése nyáron sem lehetetlen, erről lesz szó az alábbiakban.

levendula ültetése nyáron

Lehetséges a levendula ültetése nyáron?

Gyakorlatilag a kora tavaszi fagyok elmúltától egészen késő nyárig-őszig lehetőségünk van a levendula ültetésére.  Ugyanakkor azt is fontos kiemelni, hogy az első késő őszi-téli fagy beköszönte előtt a frissen ültetett levendulánknak legalább 2 hónapra szüksége van ahhoz, hogy megfelelő gyökereket eresszen. Ez biztosítja túlélését a hidegebb időszakban.

Az év késői szakaszában ültetett levendulánk virágzása legkorábban csak a rákövetkező nyáron várható. És még ekkor sem biztos, hogy láthatjuk csodás virágait, de kis szerencsével már előbújhatnak.

Mindenképpen legyünk türelmesek: a levendula ültetése nyáron már inkább nevezhetői késeinek – ideális esetben kicsit korábban, már tavasszal földbe kellene ültetnünk a növényt.

A levendula ültetéséről általánosságban

Akár nyáron, akár bármikor máskor jutunk el az ültetéshez, van néhány jótanács, tipp, amit nem árt betartani. Ezekről részeltesen írtunk a Levendula palánta ültetése címet viselő cikkünkben (kattintással elérhető). Ajánljuk figyelmetekbe, mert egy-két kevésbé ismert jótanácsot is közre adtunk.

Ha csak nagyon röviden szeretnénk összefoglalni: óvatosan szabadítsuk meg a műanyag edénytől a palántát, majd finom mozdulatokkal vágjuk át a gyökereit, lazítsuk fel a talaját. Ennek okait feltétlen érdemes elolvasni a cikkben – nem árt jól csinálni. 

Aztán jöhet a földbe helyezés: főszabály szerint egyszintbe helyezhetjük a földdel. Jól nyomkodjuk le a levegőbuborékok távozását elősegjtve, majd következik az öntözés.

Bár a levendula szárazságtűrő növény, az ültetéskor és az ezt követő időszakban kritikus, hogy elegendő vízzel lássuk el. Készítsünk egy kis árkot a növény köré, amely biztosítja a megfelelő ellátást.

Összegezve: ha a levendula ültetése nyáron történik, akkor még inkább figyeljünk oda az apróságokra és a részletekre. Ilyenkor ugyanis rövidebb idő áll levendulánk rendelkezésére, hogy (szó szerint!) megvethesse „lábát” (vagyis gyökreit) a talajban és erőt gyűjtsön az érkező, hidegebb évszakokra.

 

További olvasnivalók a levenduláról:

Levendula fajtákLevendula termesztése
levendula fa
Levendula fa otthonunkban: útmutató lépésről lépésre

Levendula fa otthonunkban: útmutató lépésről lépésre

Ha még nem találkoztunk volna a kifejezéssel, a levendula fa nem más mint egy műkertészeti alkotás. Ez annyit jelent, hogy a levendula bokrokat hosszas idő- és energia ráfordításával egy fává próbálják formálni. A végeredmény nagyon érdekes és látványos, de sajnos...