Mindent a levenduláról

Levendula gondozása, levendula szaporítása, levendula metszése és még sok más információ!

A levendula latin neve… No de melyik levenduláé?

Szerző: | Egyéb érdekességek

Amikor levenduláról beszélünk, akkor nem csupán „a” levenduláról teszünk említést. Hiszen megközelítőleg 28 levendulafaj van, és 200-nál is több fajta. És jól gondolja a kedves Olvasó, mindegyiknek más a latin neve. Tehát ebben a megfogalmazásban nem létezik olyan, hogy „a” levendula latin neve. A cikkben összegyűjtöttünk 1-2 fajta levendula latin nevét a teljesség igénye nélkül.

levendula latin neve

A levendula, kertünk dísze

Csodás lila színével mindenkit elbűvöl ez a növény. A Földközi tenger vidékéről származik, de nagyon sok helyen képes megélni. Idehaza is számos helyen láthatjuk: talán Tihany és Pannonhalma neve forrt össze leginkább a levendulával.

Évelő növény, egészen pontosan félcserje. A fajtákat illetően: mindegyik egy kicsit más. Vannak ellenállóbb és kevésbé ellenálló fajták. Vannak, amelyek jellegzetes levendula illattal rendelkeznek, míg mások enyhébb aromát árasztanak magukból.

Méretüket tekintve is különfélék: 30 centi magasságtól egészen a 90 centi magasságig is megnőhetnek. A magasabbra növő fajták alkalmasak leginkább a vágott virágként való felhasználásra.

A fajok többsége lilás színben pompázik, de léteznek egészen különleges színárnyalatúak is, például rózsaszín vagy fehér színűek is!

Nem könnyű eldönteni, mikor melyiket ültessük. Igaz, bármelyikre essen is a választásunk, szemet gyönyörködtető látványban lehet részünk, ha sikerül megteremteni a megfelelő környezetet számára. 

A levendula latin neve, avagy a levendulák latin nevei

Összegyűjtöttünk néhány ismertebb fajtát, és ezen levendulák latin neveit. Önmagában a levendulát a „Lavandula”  latin kifejezés illeti. Ehhez társul aztán az adott levendula fajta latin megnevezése.

Számos elnevezés létezik: Francia levendula, Portugál levendula, Pillangó levendula, Nyugati levendula.

Áljon itt néhány, latin nevükkel együtt. 

  • Közönséges levendula (Angol levendula): Lavandula Angustifolia
  • Spanyol levendula: Lavandula stoechas
  • Francia levendula: Lavandula dentata
  • Nyugati levendula: Lavandula multifida,
  • Provanszi levendula: Lavandula intermedia Grosso,
  • Portugál leveldnula, Széleslevelű levendula, Óriás levendula: Lavandula latifolia

Tényleg csupán a teljesség igénye nélkül, hiszen ahogy a cikk elején említettük, valóban rengeteg fajta létezik, mind-mind más latin névvel.

Az elnevezést többnyire, valamely fajtára jellemző tulajdonság alapján kapták. Például a Provanszi levendula egy nagyobb méretű, magasra növő típus, innen a „Grosso” – mint nagy, óriás kifejezés.

További olvasnivalók a levenduláról:

Levendula fajtákLevendula termesztése
levendula fa
Levendula fa otthonunkban: útmutató lépésről lépésre

Levendula fa otthonunkban: útmutató lépésről lépésre

Ha még nem találkoztunk volna a kifejezéssel, a levendula fa nem más mint egy műkertészeti alkotás. Ez annyit jelent, hogy a levendula bokrokat hosszas idő- és energia ráfordításával egy fává próbálják formálni. A végeredmény nagyon érdekes és látványos, de sajnos...