Mindent a levenduláról

Levendula gondozása, levendula szaporítása, levendula metszése és még sok más információ!

A levendula ültetése ősszel: jól meggondoltuk?

Szerző: | Levendula ültetése

Az ideális időpont a levendula ültetésére kétségkívül a tavasz. A levendula ültetése ősszel már nem biztos, hogy sikeres művelet lesz – de tehetünk néhány lépést, hogy növeljük növényünk életben maradási esélyeit. Lássuk, mik ezek a lépések, hogyan hajthatjuk őket végre!

levendula ültetése ősszel

A levendula ültetése ősszel kockázattal jár

Gyakorlatilag a kora tavaszi fagyok elmúltától egészen késő nyárig-őszig lehetőségünk van a levendula ültetésére. Ugyanakkor azt is fontos kiemelni, hogy az első késő őszi-téli fagy beköszönte előtt a frissen ültetett levendulánknak legalább 2 hónapra szüksége van ahhoz, hogy megfelelő gyökereket eresszen. Ez biztosítja túlélését a hidegebb időszakban.

Akárhogy is nézzük tehát, ha a levendula ültetése ősszel történik, az kockázattal jár. Ha ugyanis növényünk nem tudja idejében megvetni gyökerét a talajban, nagy eséllyel nem fogja túlélni, ha kicsit is keményebb tél érkezik.

Azt már tudjuk, hogy a levendula ültetése ősszel nem nevezhető éppen ideálisnak. De ha mégis úgy adódik, hogy meg kell vele próbálkoznunk, nézzük meg, hogy növelhetjük a művelet sikerességének esélyét. 

A levendula ültetéséről általánosságban

Akár ősszel, akár bármikor máskor jutunk el az ültetéshez, van néhány jótanács, tipp, amit nem árt betartani. Ezekről részeltesen írtunk a Levendula palánta ültetése címet viselő cikkünkben (kattintással elérhető). Ajánljuk figyelmetekbe, mert egy-két kevésbé ismert jótanácsot is közre adtunk.

Ha csak nagyon röviden szeretnénk összefoglalni: óvatosan szabadítsuk meg a műanyag edénytől a palántát, majd finom mozdulatokkal vágjuk át a gyökereit, lazítsuk fel a talaját. Ennek okait feltétlen érdemes elolvasni a cikkben – fontos jól csinálni. 

Aztán jöhet a földbe helyezés: főszabály szerint egyszintbe helyezhetjük a földdel. Jól nyomkodjuk le a levegőbuborékok távozását elősegjtve, majd következik az öntözés.

Bár a levendula szárazságtűrő növény, az ültetéskor és az ezt követő időszakban kritikus, hogy elegendő vízzel lássuk el. Készítsünk egy kis árkot a növény köré, amely biztosítja a megfelelő ellátást.

Összegezve: ha a levendula ültetése tavasszal történik, akkor a legnagyobb esélyt adjuk meg levendulánk számára az életben maradáshoz, és a gyökerezéshez.

 

Extra óvatosság, ha az őszi ültetés mellett döntünk

Ha a levendulát ősszel helyezzük földbe, van egy praktika, amivel növelhetjük életben maradásának esélyét. Ehhez pedig mindösszesen egy fekete fóliára lesz szükségünk.

Gazdaboltokban, kertészetekben, barkácsboltokban is rátalálhatunk: ha tehetjük, tervezzük meg előre az őszi ültetést, és idejében szerezzük be a fóliát.

Ássuk ki a gödröt, és fektessük le a fóliát a földbe. Eztán lapátoljuk rá a földet. Ezt legaláb 4-6 héttel a levenudla ültetése előtt meg kellene tennünk. Ez abban fog segíteni, hogy megtisztítja a talajt (a nem kívánt gazokról, gyökerektől), előkészíti az ültetérse.

Ha nem tudunk ennyire előre dolgozni, akkor a levendula őszi ültetésének időpontjában is lehelyezhetjük ezt a fóliát, erre helyezve a virágot, majd a földet. Ebben az esetben a hideg téli napokon bekövetkező fagyoktól óvja meg a levendulát azáltal, hogy melegebb környezetet biztosít neki.

Összefoglalva: ha tehetjük, kerüljük el a levendula ültetését ősszel, és várjuk meg vele inkább a tavaszt. Ha mégsem tudunk így tenni, akkor pedig kövessük a cikkben olvasott tippet – nagyobb esélyt adva virágunknak a téli fagyok átvészelésére!

 

További olvasnivalók a levenduláról:

Levendula fajtákLevendula termesztése
levendula fa
Levendula fa otthonunkban: útmutató lépésről lépésre

Levendula fa otthonunkban: útmutató lépésről lépésre

Ha még nem találkoztunk volna a kifejezéssel, a levendula fa nem más mint egy műkertészeti alkotás. Ez annyit jelent, hogy a levendula bokrokat hosszas idő- és energia ráfordításával egy fává próbálják formálni. A végeredmény nagyon érdekes és látványos, de sajnos...