Mindent a levenduláról

Levendula gondozása, levendula szaporítása, levendula metszése és még sok más információ!

A levendula szaporítása vízben: előnyök és hátrányok

Szerző: | Levendula szaporítása

Van olyan, hogy túl sok levendula? Ugye, hogy nincs! Ki ne vágyna rá, hogy kertjét ennek a csodálatos növénynek a virágai díszítsék? A kellemes illatról már nem is beszélve. Ahhoz pedig, hogy több levendulánk lehessen, szaporítanunk kell. Ebben a cikkben azt vizsgáljuk meg, hogy a levendula szaporítása vízben hogyan történhet meg, mik az előnyei és a hátrányai ennek a módszernek. Megsúgjuk: van mindkettő!

levendula szaporítása vízben

A levendula szaporításáról általánosságban

Szerencsére a levendula szaporítása nem bonyolult, kezdőként is bátran megpróbálkozhatunk vele. Kárt semmiképpen nem tudunk okozni, így legfeljebb nem jön össze a kísérlet, de akkor is van lehetőség újrapróbálni.

Semmilyen extra felszerelésre sincs szükség, ez is jó hír és könnyebbséget jelent.

A metódust tekintve két féle lehetőségünk van. Az egyik, hogy a levendulánk korai hajtásaiból vágunk le, és ezzel próbálkozunk a szaporítással, vagy a másik, hogy a kései hajtásokkal tesszük ugyanezt.

A korai hajtások tavasszal jelennek meg a növényen, és jellemzőjük, hogy gyakorlatilag ellenállás nélkül tudjuk őket hajlítani. A kései hajtások inkább a nyári-őszi időszakra jellemzők. Ezek már keményebbek, ellenállóbbak, úgymond kérgesek. hajlításkor akár el is törhetnek.

Nincs egyértelműen kimondható szabály, hogy melyik alkalmasabb vagy sikeresebb. nagyban függ a levendula fajtájától és attól, hogy az évben éppen melyik évszakban járunk.

Továbbá, miután megvannak a levágott hajtások, két módszer közül dönthetünk: a levendula szaporítása vízben vagy talajban történhet.

Korai és kései hajtások szaporítása

Ahogy említettük, a korai hajtásokból tavasszal van a legtöbb a növényen. Mivel a levendula metszése egyébként it leginkább tavasszal javasolt (erről bővebben az erről szóló cikkünken olvashatsz), így különösebb károkozás nélkül, bátran begyűjthetjük őket a növényről.

Bár ezek a tavaszi hajtások könnyen fognak gyökerezni, megmaradásuk, tartósságuk kevésbé biztos, a kései hajtásokkal szemben. Próbálkozni azért szabad, csak ne szegje kedvünket, ha a biztató kezdet ellenére mégsem sikerül a szaporítás ilyen módon.

A kései hajtásokat gyakorlatilag egész évben megpróbálhatjuk gyökereztetni: télen azért nem javasolt, sem a metszés, sem a kiültetés korlátoltsága miatt.

Hogyan vágjuk le a kiszemelt hajtást?

Akármelyik hajtást választunk, nagyon figyeljünk oda arra, hogy csak ép, egészséges állapotút vágjunk le! Minél élénkebb, zöldebb színűt válasszunk. Ez fontos ahhoz, hogy minél nagyobb esélye legyen a szaporítás sikerességének.

Használjunk egy metszőollót, vagy kést a művelethez: a méretnél célszerű 7-10 centiméter közötti szálakat vágnunk. Ha kései hajtást választunk, akkor a levelek tövénél ejtsük meg a vágást.

Jöhet egy fontos teendőnk: a levágott águnk alsó részét tisztítsuk meg a levelektől késünk segítségével. Még nem végeztünk: szintén a késsel kapirgáljuk le erről a részről a kérget – finoman. Akár csak a répát pucolnánk, de annál jóval finomabban.

Erre azért van szükség, mert ez a rész kezd majd el gyökeret ereszteni, ilyen módon be tudunk segíteni neki egy kicsit. Az alábbi kép segítséget nyújthat ehhez a művelethez:

 

Kép forrása: https://www.gardenersworld.com

Levendula szaporítása vízben

A vágást követően készítsünk elő egy vázát. Legjobb választás a vízben szaporításra az átlátszó váza – ebben ugyanis pontosan látni fogjuk, milyen fázisban jár a gyökerezés folyamata.

Úgy helyezzük a levágott hajtást, hajtásokat a vízbe, hogy nagyjából 5 cm-re lógjon száruk a vízbe. És gyakorlatilag itt végeztünk is! A földbe való ültetéssel szemben (amiről egyébként olvashatunk például a levendula szaporításról szóló gyűjtőoldalunkon is) sokkal de sokkal könnyebb dolgunk van, ha a levendula szaporítása vízben történik. Ez lenne az előny.

No de, ígértünk hátrány is, és bizony ez sem marad el. Vízben ugyanis sajnos sokkal lassabban fejlődnek ki a gyökrerek, így jóval nagyobb türelemre lesz szükségünk ahhoz, hogy levendulánk elérhesse a megfelelő állapotot.

Fogjuk látni, hogy mikor lesz alkalmas az ültetésre.

Adódik a kérdés: szükséges-e gyökereztető hormont használnunk a levendula szaporításához? A tapasztalatok azt mutatják, hogy a hormon nélkül is többnyire sikeresen megindul a gyökerezés.

Akár a levendula szaporítása vízben történik, vagy esetleg megpróbálkozunk más módszerrel, bátran kísérletezzünk! Hacsak nem késő nyáron vagy ősszel „kopasztjuk meg” emiatt a levendula növényünket, kárt nem tehetünk. Sőt, levendulánk még hálás is lesz a metszésért, hogy friss hajtásokat növeszthet majd.

További olvasnivalók a levenduláról:

Levendula fajtákLevendula termesztése
levendula fa
Levendula fa otthonunkban: útmutató lépésről lépésre

Levendula fa otthonunkban: útmutató lépésről lépésre

Ha még nem találkoztunk volna a kifejezéssel, a levendula fa nem más mint egy műkertészeti alkotás. Ez annyit jelent, hogy a levendula bokrokat hosszas idő- és energia ráfordításával egy fává próbálják formálni. A végeredmény nagyon érdekes és látványos, de sajnos...