A levendula az egyik legnépszerűbb gyógynövényünk, számos helyen termesztik – és bizony ez nem is olyan ördöngösség. Több opció is rendelkezésre áll: a levendula szaporítása magról is történhet – erről lesz szó ebben a cikkben – bár ez nem feltétlenül a legkönnyebb módszer arra, hogy előbb-utóbb legyen egy új palántánk. Lássuk, mi okozza a nehézséget!

Egy levendula sövény csodás látványt nyújt, egyszerűen jó érzéssel tölti el legtöbbünket, pozitjv energiákat ad. Szerencsére viszonylag igénytelen növényről beszélünk, így ne álljon távol tőlünk a gondolat, hogy megpróbálkozzunk a szaporításával, ültetésével.
Csak dióhéjban: sem a talajt illetően, sem a fényigényt vagy a vízigényt illetően nem rendelkezik olyan kritériumokkal, elvárásokkal, amely idehaza Magyarországon ellehetetlenítené az ültetését. Szerencsre – mondhatjuk, hiszen biztosan sokan láttuk már ennek eredményét például Pannonhalmán vagy Tihanyban.
A levendula ültetése kapcsán írtunk bővebben a részletekről, most viszont kifejezetten a magról való szaporítást, ültetést vesszük górcső alá.
A levendula szaporítása magról: mire számíthatunk?
Ahogy a bevezetőben már utaltunk rá, sok féle opció van arra, hogy levendulát szaporítsunk, ültessünk. Alapjaiban véve történhet ez palánta ültetés formájában, illetve mag ültetés formájában.
Ha a levendula szaporítása magról történik, akkor is számíthatunk egy erős és szép növény kifejlődésére. A metszéssel történő, hajtásokkal történő szaporításhoz képest azonban itt sokkal türelmesebbnek kell lennünk: a mag csírázásához idő szükséges, és az is valószínű, hogy az első évben nem fogunk tudni még virágokban gyönyörködni.
Első lépés a megfelelő mag kiválasztása
Ez egy meglehetősen olcsó módja annak, hogy levendula állományunk elindítsuk, vagy bővítsük. A magok többnyire alacsonyabb áron vásárolhatók, mint a palánták.
Azonban azt is hozzá kell tenni, hogy nem minden faj tud egyformán jól kifejlődni magról. Léteznek olyan fajták, amelyek nem alkalmasak teljes mértékben a magról történő szaporításra. Ha van egy kiszemelt levendula fajtánk, akkor feltétlen nézzünk utána, hogy tudjuk szaporítani azt!
Két fajtát tudunk javasolni, amelynél a tapasztalatok alapján működik ez a módszer. Mindkettő Angol levendula (más nevén Közönséges levendula): a Lady és a Munstead elnevezésű fajtával bátran próbálkozhatunk.
Csíráztatás
Miután megvagyunk a fajta kiválasztásával, és be is szereztük a magokat, jöhet a csíráztatás. Készüljünk fel arra, hogy ez a fázis 1-3 hónapot is igénybe vehet, türelmesnek kell tehát lennünk: meg kell adnunk a magoknak az időt a fejlődésre.
Arra is fel kell készülnünk, hogy a csíráztatásnak bent kell történnie, meleg helyen. 18 és 21 Celsius fok közötti hőmérséklet ideális ehhez a művelethez.
Kezdjük azzal a csíráztatást, hogy egy sekély, lapos edényt keresünk, amibe belehelyezzük a magokat. Csupán vékonyan fedjük be őket földdel, hogy a napsugarak minél könnyebben áthatolhassanak rajta.
Használjunk lehetőleg világosabb színű földet, vagy vermikulitot (amely egy magas víz megtartó képességű anyag).
Tartsuk nedvesen a magokat, de ne ugyanakkor ne áztassuk őket! Egy napsütötte hely tökéletes lesz számukra, amely meggátolja a talaj túlzott nedvesedését, és egyen biztosítja a megfelelő hőmérsékletet is.
Jöhet az ültetés, de mikor is?
A levendula szaporítása magról következő fázisa az ültetés. No de honnan tudjuk, mikor jött el az időpont mindehhez? Addig kell várnunk, amíg legalább néhány levelet nem látunk a magokból kinőni.
Az ültetés innentől ugyan úgy zajlik, mint a többi levendula palántánál, erről cikket itt olvashatunk.
Az első évben ne számítsunk látványos növekedésre vagy virágzásra, de a második évben már valószínű, hogy ha mindent jól csináltunk, előbújnak a levendula csodaszép virágai és beérik munkánk gyümölcse.