Mindent a levenduláról

Levendula gondozása, levendula szaporítása, levendula metszése és még sok más információ!

A levendula lakásban? Nem megszokott, de miért ne?

Szerző: | Levendula termesztése

Ki ne vágyna egy gyönyörű megjelenésű és illatú levendulára otthonában? A levendula lakásban is nagyon mutatós tud lenni. Nyilvánvalóan sokkal könnyebb dolguk van azoknak, akik rendelkeznek kerttel, de legalább egy kis balkonnal, erkéllyel, netán terasszal. Ha azonban csak lakásban tudnánk megoldani a levendula tartását, akkor sem kell elkeserednünk.

Bár elöljáróban le kell szögezni, hogy sokkal nehezebb a feladat, mintha kültéren próbálkoznánk a levendula tartással, azért ha betartunk bizonyos dolgokat, akkor a levendula lakásban is megélhet. Lássuk, hogy!

levendula lakásban

Lehetséges a levendula lakásban tartása?

A levendula alapvetően kültéri növény, de ne adjuk fel a reményt, hogy odabent is megélhet és otthonunk dísze lehet. Valószínűsíthető azonban, hogy nem fogjuk tudni megközelíteni a kültéren nevelt növények tulajdonságait: sem méretekben, sem virágzásban.

Ettől még, ha beérjük kisebb mérettel és kevesebb virággal – van rá lehetőség. Van egy-két olyan tanács, amit ha betartunk, akkor nagyobb eséllyel vághatunk bele a levendula lakásban való tartására. Lássuk, mik ezek a tippek!

Az edény kiválasztása

Ha már rendelkezésre áll a palántánk, akkor az első kérdés, ami adódik, hogy milyen edényt, milyen cserepet válasszunk a tartására. Magyarán, mibe ültessük – egyáltalán lényeges kérdés-e ez, vagy ültethetjük bármibe, ami kezünk ügyébe akad?

Igen, a válasz az, hogy lényeges kérdés. Méghozzá azért, mert ez az egyik olyan pont, ahol be tudunk segíteni növényünknek, azáltal, hogy megpróbáljuk életkörülményeit a kintiekhez leginkább hasonlatossá tenni.

Az edény, sokkal inkább cserép legyen, mint műanyag vagy fém tartó. A cserepek kategóriáján belül is, ha megtehetjük, akkor válasszunk terrakotta színű cserepet. Ennek a javaslatnak egyszerű magyarázata van: ezek a cserepek jobban engedik a talajt viszonylagos szárazságban tartani.

A levendula ugyanis sokkal inkább tűri a szárazságot, mint a vizes, nedves földet. Egyes leírások egészen odáig mennek, hogy sivatag-szerű körülményeket ajánlanak. Egy terrakotta cseréppel sokat tehetünk ennek az állapotnak a megközelítéséért.

Ami még mindenképp lényeges: legalább egy 1,5 centiméteres átmérőjű lyuk legyen a cserepünk alján a vízelveztés biztosítása érdekében.

 

Levendula lakásban: jöhet a föld kiválasztása

A föld egy szintén fontos kérdés, amelyre oda kell figyelni. Mindneképpen érdemes beszereznünk ültetőkeveréket, lehetőleg olyant, ami meszes vagy amely kifejezetten mediterrán növények ültetésére kifejlesztett.

Ez szintén az előbbiekben említett, már-már sivatagi életkörülmények megteremtése miatt szükséges.

Az sem hátrány, ha a cserép aljára szórunk egy vékony réteg kavicsot, ez is segítségünkre lesz a vízelvezetésben.

Levendula lakásban – gondozás, mire figyeljünk oda?

Van néhány pont, amire jobban oda kell fgyelnünk, ha a levendulát otthonunkban szeretnénk tartani.

Az egyik a megfelelő hely megtalálása növényünk számára. Kültér esetében a javaslat, hogy legalább 6 órát érhessen a nap sugara. Lakásban ez nehezebben megoldható, de itt is a minimum a 4 óra: ezt leginkább ablak-közelben való elhelyezéssel tudjuk elérni.

Ha lakásunk fekvése ezt lehetővé teszi, próbáljuk meg a déli oldalra tenni cserepünket.

Ami a hőmérsékletet illeti: télen és nyáron eltérő hőmérséklet lenne ideális levendulánknak. A nyári időszak alatt, ha van erre lehetőségünk, bátran ültessük ki a növényt, vagy esetleg balkon, télikert is megfelelő hely lehet számára.

Ha nem tudjuk nyáron sem kihelyezni a növényt, akkor beltéren és napközben a 21 Celsius fokos hőmérséklet lenne számára ideális. Éjszaka pedig valahol 10-13 Celsius fok között. Sajnos ez nem mindig valósítható meg könnyen.

A téli időszakot tekintve 7-10 fok az éjszakai és 15-18 a nappali javasolt hőmérséklet számára.

Nem csupán a fényigény biztosítása fontos, de a vízigény is. A levendula lakásban ugyanúgy igényel öntözést, mint kültéren.

A legfontosabb tanács, hogy rendszeresen öntözzük: nehéz a pontos időt meghatározni, a legjobb, ha kezünkkel ellenőrizzük, mennyire száraz a földje.

A levendula ugyanis nagyon nem szereti a nedves földet. Amikor meglocsoljuk, nyugodtan adjunk neki elegendő, mondhatni sok vizet. De eztán várjuk ki türelemmel azt az időt, amíg a földje kiszárad. Nem teljesen, de már legalább a felső réteg ne legyen vizes.

Ha túlöntözzük, pontosabban túl gyakran öntözzük, könnyen rothadásnak indulhat. Ha túl keveset öntözzük, levendulánk jelezni fog: alsóbb levelei sárgás színűre váltanak.

Még egy utolsó tipp, ha a levendula lakásban kerül elhelyezésre

A végére még egy jótanács: jót tesz növényünknek, ha időről időre forgatjuk. Ennek talán legegyszerűbb módja, ha minden locsolás alkalmával forgatunk rajta egy keveset.

Így biztosíthatjuk, hogy minden oldalról kapjon napot, ami elősegítheti a növekedést és virágzást.

Próbálkozzunk tehát nyugodtan a levendula lakásban való tartásával – de ne legyenek nagy elvárásaink vele szemben: ha kisebb mértékben is fog növekedni, nem is tud majd annyi virágot hozni, mégiscsak örömünket lelhetjük benne – odabent is.

További olvasnivalók a levenduláról:

Levendula fajtákLevendula termesztése
levendula fa
Levendula fa otthonunkban: útmutató lépésről lépésre

Levendula fa otthonunkban: útmutató lépésről lépésre

Ha még nem találkoztunk volna a kifejezéssel, a levendula fa nem más mint egy műkertészeti alkotás. Ez annyit jelent, hogy a levendula bokrokat hosszas idő- és energia ráfordításával egy fává próbálják formálni. A végeredmény nagyon érdekes és látványos, de sajnos...